Akár jegyet is javíthatsz, ha kikérdezed magad

Szerző: Diákszemmel

Többször hangsúlyoztuk már mi is az önmagunk kikérdezésének fontosságát, ami, mint kiderült, ahhoz is hozzásegíthet, hogy akár egy jeggyel megjavítsuk az átlagunkat. Mi a tudomány a dolog mögött?

kikérdezéses tanulási technika tanulós trükk

Az előhívó technika lényege, hogy azt gyakorlod, hogyan tudsz információkat előhívni az agyadból. Tehát azzal, hogy megpróbálod felidézni és visszamondani, amit épp tanultál, még jobban megtanulod – ahogy korábban is írtuk, így válik aktívvá a tanulás a passzív olvasással szemben.

Azzal, hogy kikérdezed magad, nem csak azt ellenőrzöd, hogy valóban vissza tudod-e idézni, amit tanultál, hanem mélyíted is ezt a tudást. Ezt különböző kutatásokban vizsgálták, hogy mennyire működik ez a technika, és azt találták, hogy aki alkalmazza, akár egy jeggyel is megjavíthatja az átlagát.

Mire jó tehát saját magad kikérdezése?

  • segít még jobban elmélyíteni a tudást, azáltal, hogy aktívan elmondod, megfogalmazod a tanultakat, később könnyebben elő tudod hívni
  • segít felfedezni, hol vannak még hiányosságaid, ahol elakadsz, tudhatod, azon a részen kell még dolgoznod
  • jobban kontextusba tudod helyezni a tudást, azáltal, hogy elmondod, saját szavaiddal megfogalmazod, végig is gondolod, és jobban el tudod helyezni a nagy egészben. Ez azért hasznos, mert így válik gyakorlatban is alkalmazható tudássá az elméleti ismeret.

Hogy miért működik ilyen jól, tulajdonképpen logikus. A vizsgán is ezt kell csinálnod, ott is vissza kell mondanod, amit tanultál. Ha nem kérdezed ki magad, ezt tulajdonképpen nem is gyakorlod! Ha azt gyakorlod, ami a vizsgán fog történni, vagyis az információ előhívását, akkor a számonkérésen is jobban fog menni.

Hogyan gyakorolhatod ezt a tanulás során?

  1. Fogj egy üres papírt, és írj fel minél több dolgot abból, amit a fejezetben, a könyv adott részében megtanultál. Írd fel a főcímeket, és közben magyarázd el magadnak, melyik mit jelent, miről is szól. Amikor a végére érsz, vesd össze a könyvvel: kihagytál valamit? A saját magadnak elmagyarázás során pedig felismerheted, mi az, amit nem tudsz még: ezt ilyenkor ne nézd meg rögtön a könyvben, csak jegyezd fel, és a legvégén foglalkozz ezekkel a hiányos részekkel.
  2. Rajzolj gondolattérképet a megtanult dolgokból. Ez különösen vizuális típusoknak lehet segítség, akik a kész gondolattérkép segítségével a számonkérés során is könnyebben felidézik majd a tanultakat. Írd fel középre a központi kérdést, és nyilakkal, szövegbuborékokkal rajzold le a tanultak összefüggéseit. Nagyon hasznos, ha igazán komplex dolgot tanulsz meg!
  3. Keress kapcsolódó kvízeket, gyakorlókönyvi kérdéssorokat, korábbi vizsgákat. Ezek készen adják a kérdéseket, tehát valóban tesztelheted, hogy elő tudod-e hívni a megtanultakat.
Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel