Analóg módszerek a koncentráció növelésére

Szerző: Diákszemmel

Mindenre van egy app, és persze van abban valami vonzó is, hogy digitálisan jelenítjük meg és követjük a nyomon az összes feladatunkat. A naptárunk jelez, ha határidő közeledik, a feladatlistás appunk szép grafikonon mutatja, hol tartunk a haladással. Mégis, néha jó kicsit visszatérni analóg módszerekhez. Miért?

Mi is sokszor ajánlunk olyan online eszközöket, amelyekkel átláthatóvá lehet tenni a feladatokat, amik segítenek kikérdezőkártyát gyártani, és könnyen elvarázsolódunk attól, milyen egyszerű ezeket használni, milyen praktikus, hogy minden egy helyen van előttünk.

Ugyanakkor arra is rájöttünk, hogy néha kifejezetten frissítő jelleggel hat, ha leszakadunk a képernyőről, és papíron, kézzel írva, analóg módon végzünk el feladatokat. Különösen felértékelődik ez most, amikor az óráink is online vannak, vásárolni is kizárólag webshopokban tudunk – újra varázsa lesz, ha papírt veszünk elő, szövegkiemelőt, és egy kis kreatív alkotást tudunk vinni a tanulásba.

Az analóg módszerek ráadásul a hatékonyságunkat is növelhetik, hiszen kevesebb figyelemelterelést jelentenek. Hiába csak azért veszed elő a telefonod, hogy kipipálj egy újabb feladatot a feladatlista-appodban, meglátod az egyéb értesítéseket, és meg is nézed őket. Máris közösségi médiás hírfolyamokat böngészel ahelyett, hogy tovább haladnál a következő feladatra.

Ami pedig papíron van előtted, azt könnyebben át is látod. Hiába jeleníti meg színes-dekoratív módon az app is a bevitt adatokat, komplex rendszerek néha jobban befogadhatóak, ha kézzelfoghatóan ott vannak előttünk.

Mit próbálj ki?

1. Szerezz be egy naptárat

Akinek vonzalma van a különböző gyönyörű füzetek és rendszerezők iránt (nyugtassatok meg, hogy nem vagyok egyedül!), az különösen örömét leli majd egy szép határidőnaplóban, amiben bőven van hely a feladatok, határidők feljegyzésére. Ez nem csipog persze, hogy jelezze, ha lejár egy feladat, de ott van előtted, és bármikor kinyithatod.

Különböző színekkel jelölheted a különböző típusú feladatokat, mással a határidőket. Össze-vissza nyilazgathatod, amit máshova csúsztattál, így az összkép nyilván kaotikusabb lesz, mint egy Google naptár. De közben ott van előtted az egész, lapozgathatod, és bármikor elérheted.

2. A napi feladatlistákat is papíron vezesd

Amikor elkészíted egy nap tervét, hogy aznap mivel akarsz haladni, felírhatod azt is papírra. Kijelölhetsz neki hosszabb és rövidebb idősávokat, így látod azt is, hogy az egész napod beosztása hogy néz ki – tudod követni, amikor például megcsúsztál egy feladattal. Amikor pedig kész vagy – kézzel kipipálni valójában sokkal jobb érzés, mint egy appban bökni.

3. Színes post-it-eket használj

Írd fel a feladatokat post-itekre, és tedd fel a falra vagy egy táblára, egy Trello jellegű projektmenedzsment elosztásban. Amivel haladtál, tedd át a következő oszlopba. Ami kész, azt le lehet venni. Így nagyon látványosan tudod követni, mivel hol tartasz, semmi nem kerüli el a figyelmed.

A digitális eszközök sok szempontból leegyszerűsítik a feladatkezelést, de azt sem szabad elfelejteni, hogy vannak hátrányai is. A kézzel írás ténye, az, hogy a kikérdezőkártyákat, vagy a kijegyzetelést papíron végzed, és felírod kézzel, már önmagában segít a megjegyzésben. Vizuális típusok számára sokkal könnyebben megjegyezhető és átlátható, ami valóban előttük van, és nem csak egy kijelzőn. Ezeket is érdemes kihasználni, és kipróbálni, hogy lásd: hátha segít és hatékonyabbá teszi a tanulást. És, ahogy már az elején is írtam, a jelenlegi helyzetben kifejezetten felüdülést jelent, ha papíron babrálsz valamivel.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel