Elakadtál a beadandóval? Így lendülj túl

Szerző: Diákszemmel

Amikor beadandót írunk, eljön az a pont, amikor észrevesszük magunkon, hogy fél órája ugyanazzal a mondattal küzdünk, elkalandozunk, és nem bírunk tovább haladni. A határidő viszont közeleg, úgyhogy túl kellene lendülni ezen, és írni tovább. Hogyan csináljuk?

Elakadni beadandó esszé megírása közben

1. Írj vázlatot

Lépj eggyel hátrébb az adott mondattól, ahol tartasz, és gondold végig a beadandód egészét. Azt látod, mit írtál meg eddig, szedd vázlatpontokba, hogy mi áll még előtted. Ki kell még térned erre a témára, hivatkoznod kell arra a forrásra, kell egy fejezetet szentelned annak. Ezeket szedd össze, és ha lesz előtted így ilyen pontokba szedett szerkezet, az segít újraindítani a gondolataid, és folytatni az írást.

2. Tarts szünetet, és aztán írj időre

Amikor érzed, hogy megakadtál, kiestél a lendületből, akkor a legjobb, ha azonnal felkelsz, és csinálsz valami mást. Mosogass el vagy vidd le a szemetet, foglalkozz mással 5-10 percig. Amikor pedig visszaülsz, állíts be időzítőt, és írj 25 percig folyamatosan. Ne foglalkozz mással, ne nyiss meg semmi mást, ebben a 25 percben csak írj. Amikor lejárt, újra tarts 5-10 perc szünetet. Ez a szünet lehetőséget ad, hogy kicsit felfrissülj, és közben kirajzolódjanak azok a gondolatok, amelyekkel folytatni akarod majd.

3. Változtass a környezeteden, vagy a feladat azon részén, amelyikkel foglalkozol

Az is segíthet, ha fogod magad, és átmész jegyzetekkel, laptopppal az asztaltól az ágyra, egy másik fotelbe, valamilyen módon helyzet változtatsz. Az elakadások kiküszöbölésében sokat segít, ha eleve beiktatod a rendszeres helyváltoztatást. Például a 25 perces etap után nem ugyanoda ülsz vissza. Ha a helyváltoztatás nem segít, foglalkozz a beadandó egy másik részével. Van például olyan fejezet, amihez még forrásokat kell keresned? Foglalkozz ezzel, és térj vissza később oda, ahol elakadtál.

Az, hogy időnként elakadunk egy beadandó megírása közben, teljesen természetes. Van, hogy egyszerűen elfáradunk, már túlpörgettük az agyunk azon a gondolatmeneten, és jön egy stop, amikor egyszerűen nem jön a következő mondat. Fontos, hogy ilyenkor mindig valamilyen változtatással próbálkozzunk segíteni a helyzeten, mert ha ülünk egy helyben, és próbáljuk tovább erőltetni, az nem valószínű, hogy eredményre fog vezetni.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel