Így javíts a jegyeiden: ne vedd olyan komolyan a vizsgát/dolgozatot!

Szerző: Diákszemmel

A vizsga és a dolgozat az, amikor jegyet kapsz, amikor értékelik a teljesítményed, ami meghatározza a.. mit is? Nem azt mondjuk, hogy ne érdekeljen az eredményed, hanem hogy ne vedd olyan komolyan a vizsgát!

szerezz jobb jegyeket ne izgulj a vizsgaidőszakban

Tanulsz, és szeretnél jó jegyet kapni, mert a jó eredmény határozza meg, milyen tanuló is vagy te az intézményben, amibe jársz. (Bár ez erősen megkérdőjelezhető.) Szeretnél jó jegyet kapni azért is, mert az egyetemen az jobb ösztöndíjjal jár, és azért is, mert ha a barátaid mind azt mondják, ez most nem is volt nehéz, te pedig rossz jegyet kapsz, akkor hülyén érzed magad.

Ezért aztán izgulsz a dolgozat vagy vizsga előtt, attól is félsz, hogy esetleg megbuksz, vagy hiába tanultál sokat, pont nem azokra a dolgokra fognak kérdezni, amiket tudsz. Ha jön egy karikázós teszt, teljesen ki vagy szolgáltatva, hogy az adott információ-morzsákra épp pontosan emlékszel-e, és még ott az esélye annak is, hogy leblokkolsz, és semmi nem jut eszedbe.

Ha a fenti érzések ismerősek, akkor valóban komolyan kell venned, hogy vedd a vizsgákat kevésbé komolyan!

Ha izgulsz a vizsgán, akkor eleve kevésbé teljesítesz jól, mert a stressz gátolja az agyad, hogy hatékonyan működjön. Ez egy ördögi kör tehát, mert minél jobban érzed, hogy nem jutnak eszedbe a dolgok, annál idegesebb leszel, és annál kevésbé jutnak eszedbe a dolgok. Szóval előre kell cselekedned. Előre el kell határoznod, hogy nem fogsz izgulni a vizsgán.

Van már némi tapasztalatod a számonkérésben, te is tudod, hogy ha tanultál, akkor általában azért nem buksz meg. Ha mégis? Akkor majd megismétled, és legközelebb jobban sikerül. Gondolj máshogy a számonkérésre: tanultál, tudod nagyjából, amit ezen a tárgyon el kellett sajátítani, most kérdéseket tesznek fel, és te válaszolni fogsz abból a tudásból, amit elsajátítottál.

Ne a könyv szóhasználatát próbáld utánozni, ne ragadj le azoknál a részinformációknál, amik nem jutnak eszedbe. Kerüld ki őket, és éreztesd a válaszaidban, hogy átlátod az összefüggéseket, érted az anyagot és van is tudásod a témáról. Minél szabadabban és a saját gondolataid használva próbálod megválaszolni a kérdéseket, annál jobban látszik, hogy gondolkodtál rajta, tehát valóban tudod. A karikázós vizsga? Az mindig szerencse kérdése, teljesen hülyeség adatokat magolni, szóval ezen meg azért nem érdemes idegeskedni.

Ami pedig szintén fontos, hogy ne feledd: a jegyeidnek hosszú távon nem lesz semmi jelentőségük. Sokkal fontosabb, hogy megtanuld, megértsd azt, amit a suliban tanítanak, és később a gyakorlatban minél jobban tudd hasznosítani. Ha ezt a tudatot sikerül elsajátítanod, a vizsgaidőszak is sokkal kevésbé stresszes időszaka lesz az életednek, és valószínűleg még a jegyeid is jobbak lesznek.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel