Így maradj fegyelmezett távoktatásban is

Szerző: Diákszemmel

Amikor otthonról tanulunk, valljuk be, még könnyebben ellustulunk. Rendben, hogy vannak online óráink, de azon kívül szétfolyik az idő, és nehéz menetrendet tartani. Mivel fegyelmezhetjük saját magunkat? Adunk néhány tippet.

Időbeosztás és motiváció távoktatás alatt

1. Csinálj meg minden nap egy dolgot, amit nem szeretsz

Vannak feladatok, amiket kifejezetten nincs kedvünk megcsinálni, és ezeket jó eséllyel halogatjuk, ameddig tudjuk. Aztán eljutunk arra a pontra, amikor már csak ezek a feladatok állnak előttünk – és az bizony nagyon demoralizáló tud lenni. Éppen ezért igyekezz minden nap megcsinálni egy olyan feladatot, amihez nagyon nincs kedved, és kerüld el, hogy mind a halogatós lista végére kerüljenek. Kis lépésekben elviselhetőbbek, és megúszhatod, hogy teljesen elússz velük.

2. Keress valakit, aki számonkéri rajtad

Kölcsönösen motiválhatjátok egymást, ha valami olyanban fogadtok, ami tényleg inspirálólag hat. Te azt mondod a másiknak, hogy ma adott feladatot megcsinálod, és ha nem, akkor oda kell adnod a másiknak – valamit. Ez lehet képletes dolog, valami a közös érdeklődésetekben, teszed vagy mersz jellegű kihívásokban. Bármi, ami egyrészt szórakoztató is, másrészt motivál, hogy tényleg nem szeretnéd megcsinálni az adott dolgot, ha elveszíted a fogadást, úgyhogy inkább leülsz tanulni. És ezt persze kölcsönösen, te is hajtsd be az ő vállalását.

3. Mindig pontosan határozd meg, mit szeretnél egy adott napon elvégezni

A feladatlista még fontosabb, mint egy átlagos hétköznapon. Ha kontrollálatlanul gyűlnek a fejedben az elvégzendő feladatok, soha nem fogod átlátni, és soha nem fogsz a megfelelő tempóban haladni. Fontos, hogy írj minél részletesebb feladatlistát, rendelj hozzá időmennyiséget is, amennyi idő alatt tervezed elvégezni. Ha napirend áll előtted, ahhoz sokkal könnyebb tartani magad, mint egy átláthatatlan feladatmasszához.

4. Ne várj a tökéletes időpontra, amikor elkezded a feladatot

Szintén gyakori hiba, amibe beleesünk, amikor megmagyarázzuk magunknak, most még miért nem kezdünk hozzá a feladathoz. Most csak fél órát tudnék foglalkozni vele, nincs értelme belekezdeni, most már fáradt vagyok hozzá, nem kezdek neki. Ezt tudatosan kerüld el: nem lesz tökéletes időpont, amikor mind hangulatban, mind lelkesedésben, mind rendelkezésedre álló időben pont alkalmas lesz, hogy hozzákezdj tanulni – szóval csak csináld.

5. Alakíts ki rutinokat

Minél több rendszert vezetsz be a mindennapjaidba, annál könnyebb tartani a feladatokat. Ha például délelőtt óráid vannak, utána ebédelsz, és tervezel magadnak egy két órás szünetet, de elhatározod, hogy 2-kor leülsz tanulni, és 5-ig mindenképp csinálod. Az emberi természet jól alkalmazkodik a rutinokhoz, stréber dolognak tűnik, de valójában egyszerűen csak megkönnyíted magadnak, hogy elvégezd a feladatot, amit terveztél.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel