Így szerezz munkatapasztalatot diploma előtt

Szerző: Diákszemmel

A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy mire álláskereső leszel, legyen némi tapasztalatod a munka terén. A munkaadók előnyben részesítik azokat, akik már dolgoztak korábban, mert ismerik, hogy működik egy munkahely, és van gyakorlati tapasztalatuk, nem csak elméleti ismeretük – ami jelentősen könnyebbé teszi a kezdést.

diákmunka szakmai gyakorlat

1. Vállalj diákmunkát

A legkézenfekvőbb módja a tapasztalat szerzésének a diákmunka vállalása. Ennek előnye, hogy a legtöbb esetben rugalmasan oszthatod be az időd, annyit vállalsz, amennyi belefér. Nézz körül, és láthatod, hogy rengeteg irodai, adminisztrációs vagy asszisztensi pozícióba keresnek diákokat, ami kiváló lehetőség valódi szakmai tapasztalat megszerzésére és kapcsolatépítésre. Arról nem is beszélve, hogy plusz pénzt kereshetsz.

2. Állíts össze egy profi önéletrajzot

Amikor egyetemistaként önéletrajzot készítesz, akkor nyilvánvaló, hogy a szakmai tapasztalat rész nem lesz olyan hosszú szakasz. Ne próbáld ezt azzal ellensúlyozni, hogy érdektelen információkkal teszed több oldalassá az önéletrajzod: úgysem olvassák el. Hangsúlyozd inkább azt, ami valóban releváns, nyelvismeretet, szoftver ismeretet. Ezt szerkeszd meg jól átláthatóan, kiemelve azt, ami fontos: ha csak átfutják, akkor is kiugorjanak azok az információk, amik érdekesek lehetnek a leendő munkaadónak.

3. Jelentkezz szakmai gyakorlatra kisebb cégekhez

A szakmai gyakorlat nem biztos, hogy fizetéssel is jár, de ha jó helyre kerülsz, nagyon hasznos tapasztalatokra tehetsz szert. A legtöbbet talán akkor tanulhatsz, ha kisebb cégekhez jelentkezel, ahol nem dolgoznak sokan, így egy emberre nem csak egy kisebb részfeladat jut, neked pedig lehetőséged van jobban átlátni az egész működést.

4. Legyél agilis

Akár szakmai gyakorlatról, akár diákmunkáról van szó, ne csak ülj ott passzívan, várva, hogy adnak neked valamilyen minimális időkitöltő feladatot, amit örülsz, hogy letudhatsz, és már mehetsz is. Igyekezz hozzátenni valamit a minimumhoz, amit elvárnak tőled, és mutasd ki, hogy szívesen vállalsz nagyobb feladatot is.

5. Legyél kitartó

Lehet, hogy sok helyre elküldöd az önéletrajzod, és sehonnan nem kapsz választ sokáig, de ez ne szegje kedved. Szánj rá minden nap egy előre meghatározott időt, amikor olyan cégeket keresel, ahol szívesen vennél részt szakmai gyakorlaton, alakítsd kicsit az önéletrajzod, hogy az adott cég profiljához a leginkább illeszkedő legyen, és küldd el. Egy idő után választ fogsz kapni, és ne feledd, hogy ez út lehet a diploma megszerzése utáni elhelyezkedésedhez.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel