Jobb teljesítmény a suliban és a munkában? Így érd el

Szerző: Diákszemmel

Ahhoz, hogy teljesítsünk a feladatainkban, az energiánk és az időnk legjobb beosztására van szükség. Legyen szó akár iskolai teljesítményről, vagy arról, hogy jó benyomást szeretnél tenni a gyakorlatodon, vagy azon a helyen, ahol diákmunkában dolgozol, nem elég, hogy te tudd, hogy megteszel minden tőled telhetőt: úgy is kell tudod ezt prezentálni, hogy mások is lássák. Ehhez adunk néhány tippet.

hatékonyság teljesítmény diákmunka

1. Kommunikálj világosan

Az emberek bőven alábecsülik a hatékony kommunikáció jelentőségét: a legtöbben nem gondolnak bele, hogy mindenki magából indul ki, de ami nekem két mondatból evidens, azt a másik teljesen félreértheti. Fontos, hogy addig beszéljetek egy dologról, amíg biztosak nem vagytok benne, hogy mindkét fél ugyanazt érti. Ha pedig nem világos egy feladat, amit kaptál, nyugodtan kérdezz, mielőtt belevágnál, és megcsinálnád feleslegesen – mert félreértetted.

2. Ígérj kevesebbet, csinálj többet

Nagyon gyakran azzal próbálunk jó színben feltűnni, hogy rövidebb határidőre elvállalunk valamit, mint amikorra reálisan meg tudjuk csinálni. Persze, kész lesz már holnapra! Aztán ha nem lesz kész, akkor még mindig kimagyarázhatjuk, de az ígéret résznél jól jöttünk ki. Csakhogy hosszú távon ez nem kifizetődő. Sokkal jobb, ha inkább későbbre ígéred, és hamarabb kész lesz. Akkor az emberek tudják, hogy megbízhatnak benned, mert amit elvállalsz, azt meg is csinálod, sőt, általában még gyorsabban, mint ígérted.

3. Ne multitaskingolj

Ne csinálj több dolgot párhuzamosan: igyekezz egymás mögé rendezni a feladataid, és kerüld a különböző dolgok közti ugrálást. A multitasking általában azt eredményezi, hogy mindegyik feladatot kevésbé jól csinálod meg, mint akkor csináltad volna, ha csak arra koncentrálsz, ráadásul fárasztóbb is, így a végén lelassít.

4. Mindig készülj fel

Legyen az szeminárium, vagy ha már munkáról van szó, egy megbeszélés, mindig készülj fel előre. Legyen pár gondolatod, amit be tudsz dobni, és legyél képben a témával, amiről szó lesz. Ha felkészülten érkezel, az tudásról és a dolgok átlátásáról beszél, ha viszont úgy esel be, hogy nem vagy képben, az olyan, mintha teljesen szétszórt lennél – holott lehet, hogy csak arról van szó, hogy nagyon intenzíven benne voltál egy másik feladatban, de a többiek ezt nem tudják. Fontos, milyen benyomást teszel.

5. Szánj időt a pihenésre

Nagyon fontos, hogy ahhoz, hogy meg tudd őrizni a hatékonyságod, pihenésre és feltöltődésre van szükséged. Erre szánj időt, tervezd bele a napodba, és ne hagyd el a feladatok javára. Ha túlterheled magad, visszaesik a teljesítményed, kiégéshez vezet. Nem szabad beleesni abba a hibába, hogy csinálod, mert még úgy érzed, bírod: ne menj el a teljesítőképességeid határaihoz, mert nem éri meg.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel