Kávé a hatékonyabb tanuláshoz: működik, vagy nem?

Szerző: Diákszemmel

Különösen vizsgaidőszakban gyakori, hogy döntjük magunkba a kávét, hogy jobban tudjunk koncentrálni, mert úgy érezzük, egyébként elalszunk a könyv fölött. Hogy működik ez valójában, és tényleg jobban fogunk tudni tanulni?
kávé segít-e a tanulásban

Először is kezdjük ott, hogy működik az alvási rendszerünk. Alkalmazkodunk egyrészt a 24 órás napi rendszerhez, ami egy állandó körforgás, reggel, amikor a nap felkel, idővel mi is felébredünk, este pedig, miután a nap lement, lassan mi is elmegyünk aludni. A másik fontos tényező az adenozin, ami az az anyag a szervezetünkben, ami jelzi az agynak, hogy ideje aludni. Minél tovább vagyunk ébren, annál magasabb az adenozin szint, miközben alszunk, ez szépen lecsökken.

Mit csinál a kávé? A koffein hatására az agyunk nem veszi az adenozin jelzéseit, ez segít abban, hogy ne érezzük magunkat álmosnak.

Rövid távon tehát valóban segít a tanulásban, hiszen megszünteti az álmosság érzését, segít a koncentrációban. De nem helyettesíti az alvást, és nem váltja ki a pihenést. Tehát amikor kimegy a hatása, az adenozin jelzései még durvábban ütnek be, mint előtte, és teljesen bekábulunk, úgy érezzük, nyitva se tudjuk tartani a szemünket.

A koffein nagyjából 9 óra alatt távozik teljesen a szervezetünkből. Ameddig ott van, hiába fekszünk le aludni, az alvás nem lesz olyan pihentető, mint egyébként. Ez ahhoz vezet, hogy másnap fáradtabban ébredünk, és persze azonnal vágyunk a koffein adagra. Mire az délutánra elveszíti hatását, még kimerültebbek leszünk, amit kávéval igyekszünk kiegyensúlyozni. Ez tehát hosszú távon nem ideális megoldás.

A kávé tehát segít frissnek maradni, és így valóban segít tanulás közben. Arra viszont próbálj figyelni, hogy lefekvés előtt 8 órával idd meg a legutolsó kávéd, hogy alvásod valóban pihentető legyen, mert az épp olyan fontos abban, hogy friss tudj maradni. Amikor pedig nincs vizsgaidőszak, nem kell késő estig tanulással foglalkoznod, igyekezz jelentősen visszafogni a kávéfogyasztásod, hogy a szervezeted természetes ritmusában tudjon megfelelő mennyiséget pihenni.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel