Miért segít az összefoglalás a tanulás közben?

Szerző: Diákszemmel

Amikor egy-egy fejezet végére érsz a könyvben, készítesz egy vázlatpontos összefoglalót arról, hogy mit olvastál, és végiggondolod magadban? Nem? Elmondjuk, miért érdemes.

vizsgára tanulás gondolattérkép összefoglalás készítés

Egy-egy könyv kijegyzetelése olvasás közben időt igényel, és amikor készülsz egy vizsgára vagy dolgozatra, abból általában nem állsz túl jól. Viszont ahhoz, hogy hatékonyan megtanulj egy jelentősebb tananyag-mennyiséget, be kell vetned különböző technikákat. Az összefoglalás elkészítése például egy jó módszer.

Lássuk, mik az előnyei, ha a fejezet végén készítesz egy összefoglalót:

1. Az összefoglaló azt jelenti, hogy aktívan elkészítettél valamit

A legtöbben aláhúzunk, vagy szövegkiemelővel jelölünk meg fontos részeket, ez a leggyorsabb módja, hogy mégis valahogy kiszűrjük a szövegből a lényeget. Ez azonban nem segíti a felidézést, ezt már nagyon sok, tanulástechnikával foglalkozó szakember megállapította. Ahhoz ugyanis arra van szükségünk, hogy aktívan kapcsolatba lépjünk az olvasottakkal.

Ennek egyik módja az összefoglaló elkészítése. Ilyenkor a fejezet végén végiggondolod, mit is olvastál, visszalapozol, és részben fejből, részben a könyvet is követve készítesz egy nyilakkal, szövegbuborékokkal ellátott gondolattérképet, ami összefoglalja az adott fejezetet.

2. Segít, hogy jobban átlásd az összefüggéseket

Amikor elkészíted az összefoglalót, végig is gondolod, hogy mik voltak a legfontosabb információk az adott fejezetben, ezek hogyan kapcsolódnak egymáshoz, mi az összefüggés közöttük. Ezáltal időt adsz magadnak arra, hogy komplexitásában lásd a megtanulnivalót, ne csak bemagolandó információk összességeként. Ez nagyon sokat segít: amit megértünk, amit saját magunk is el tudunk magyarázni másnak, azt sokkal könnyebben fel tudjuk idézni.

3. Sokkal könnyebbé teszi a vizsga előtti átnézést

Amikor ténylegesen készülsz a vizsgára, vagy épp előtte átnézed a jegyzeteid, lényegesen könnyebb és gyorsabb, ha ezeket az összefoglalókat kell átnézned, mintha az egész könyvet át kell lapoznod. Ehhez persze fontos, hogy megtanulj alapos és jól használható összefoglalókat készíteni, amiben minden olyan infó benne van, ami fontos.

Könnyebb is ezek segítségével tanulni, hiszen ez egy olyan anyag, amit te magad hoztál létre, sokkal jobban tudsz hozzá kapcsolódni. A struktúra, ami alapján felépítetted, a te struktúrád, segítségével tehát könnyen és gyorsan tudsz tanulni.

A jó összefoglaló elkészítésének több módszere van, attól is függ, milyen típus vagy. Van, akinek a pontokba szedett felsorolás segít, más valóban gondolattérképet készít, ahol a különböző témákat összeköti egymással. Ha megtanulod a jó módszert, ami neked is működik, idővel az elkészítése is gyorsabb lesz, és sokat fog segíteni.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel