Mikortól érdemes karrier-célokat megfogalmazni?

Szerző:

Amikor gimis vagy, kezd kirajzolódni, hogy milyen tárgyakból vagy jó, és mi az, ami érdekel. Ennek alapján eldöntöd, milyen szakra jelentkezel majd az egyetemen. Már ilyenkor is tervezgetsz persze: milyen munkát lehet majd végezni a leendő diplomáddal, mennyire jók az elhelyezkedési esélyek az adott területen. De mikortól érdemes konkrét karrier-célokat megfogalmazni?

karrier tervezés pályaválasztás diákmunka

A pályaválasztás nehéz dolog és rengeteg minden befolyásolja. Elindul az érdeklődéstől és a tehetségtől, megfogalmazódnak a reális célok, az elhelyezkedési lehetőségek. Tudni kell azt is, hogy vajon melyik szakmák lesznek kifizetődők a gyorsan változó gazdasági világban. És akkor még ott a személyes faktor is, amikor az egyetemen jössz rá, hogy az adott terület mégsem neked való, vagy éppen elterelődsz valami teljesen más felé.

Amikor az egyetemről, a szakváltásról, a gyakorlati hely kiválasztásáról, a diákmunkáról döntesz, fontos, hogy először is arról legyen elképzelésed, számodra mik a prioritások. Ha nagyon fontos a stabilitás, akkor érdemes olyan karrier-útban gondolkodni, ami valószínűleg állandó munkalehetőséget biztosít. Ha nagyratörő terveid vannak, érdemes már a diákmunkát is úgy megválasztanod, hogy az később alapul szolgálhasson a karrieredhez.

Az viszont fontos, hogy ne gondolod azt, mindent lépésről lépésre meg kell előre tervezned. Ha pontosan tudod, hol szeretnél tartani fél év múlva, egy év múlva, két év múlva, az rengeteg felesleges terhet tesz a válladra, és nyomasztó hatással lehet. Könnyen lehet, hogy nem reális célokat tűztél ki, és az is előfordulhat, hogy a valóságban egészen mások a lépések, mint gondoltad. Ha túlgondolod, csak nyomaszt, ha nem ott tartasz, ahol szerinted kellene, és nem veszel észre más lehetőségeket, amik nem szerepeltek a tervedben.

Először tehát a körvonalakat kell kijelölni. A következő lépés, amikor egyetem alatt felméred, hol tartasz. Milyen szakterület felé indultál el, milyen egyéb iskolai projektekben veszel részt. Milyen diákmunkát vállalhatnál, ami később hasznodra válik a munkakeresésnél. Elkezdhetsz összeállítani egy önéletrajzot, és megnézed, az mi felé vezet. Azt is láthatod belőle, hogy mi hiányzik még: nyelvismeret, valamilyen extra tudás? Ezeket elkezdheted megszerezni, és ezzel máris pontosítottad a karrier-terveid.

Arra is készülj fel, hogy bármikor szemben találhatod magad olyan lehetőségekkel, amelyek teljesen más terület felé visznek, de érdekelnek. Ilyenkor vedd lazán az eredeti terveid és alkalmazkodj a lehetőségekhez. Mindig gondold végig, hogy amit terveztél, az mennyire fontos neked, és mennyire illik valóban a személyiségedhez.

A válasz tehát arra a kérdésre, hogy mikortól érdemes konkrét karrier-célokat megfogalmazni az, hogy ez sokkal inkább egy folyamat, mint egy konkrétan megfogalmazható pont. Elindul már gimiben, és folyamatosan alakul, pontosabban kirajzolódik, akár változik, annak megfelelően, amit tapasztalsz a tanulmányaid során és amilyen lehetőségekkel szemben találod magad.

Hozzászólások

Szerző: