3 tanács, hogy könnyebben feltöltődj

Szerző: Diákszemmel

A napokban írtunk a kiégés veszélyéről, ahol kifejtettük, hogy ennek elkerüléséhez elengedhetetlen a megfelelő feltöltődés. Ha most nem is programokról és hobbikról beszélünk, hogyan töltődj fel a mindennapokban?

pihenés feltöltődés

1. Ne csinálj semmit

Tölts el 20-30 percet úgy, hogy nem csinálsz semmit. Mikor csináltad utoljára? Amikor egy kis szünetet tartunk, vagy amikor várakozni kell valamire, elővesszük a telefonunkat, és végigpörgetjük valamelyik közösségi médiás felületet. Vagyis máris csinálunk valamit: az agyunkat ilyenkor is arra késztetjük, hogy információt fogadjon be, ingereket dolgozzon fel.

Akkor tudunk kikapcsolni és relaxálni, ha nem csinálunk semmit, és hagyjuk a gondolatainkat szabadon kószálni. Ez nyugtató hatással van az idegrendszerünkre, mert ilyenkor van ideje feldolgozni mindazt, amire a nap folyamán korábban reagálnia kellett.

2. Tüntesd el a feladatokra emlékeztető dolgokat

Amikor pihensz, és tudatosan úgy döntesz, hogy most szabadidő van, és azt csinálod, amit szeretsz, akkor ne engedd, hogy a feladatokra terelődjenek a gondolataid. Ha használsz valamilyen idő-beosztás appot, annak ilyenkor kapcsold le az értesítéseit, ne nézd meg az e-maileket, amik a tanulással kapcsolatosak. Rakj rendet az asztalodon és pakold el a könyveid, amikből tanulni kellene.

Egyik oldalról folyton halogatunk és pótcselekvéseket űzünk, de a másik oldalról pedig amikor szándékosan pihenünk, folyton visszakanyarodnak a gondolataink a feladatainkhoz. Eszünkbe jut, hogy annak a beadandónak is milyen közel van a határideje, és erre a vizsgára se biztos, hogy elég lesz ennyi idő készülni – és máris elfog a lelkifurdalás. Ennek elkerülésében segít, ha eltünteted a „jeleket”.

3. Aludj eleget

A kialvatlanságnak sok negatív hatása van, a mentális egészségnek sem tesz jót. De ha kialvatlan vagy, akkor a feladataid is kevésbé hatékonyan tudod végezni, ráadásul az energiahiányt a szervezetünk úgy próbálja pótolni, hogy azt üzeni nekünk, éhesek vagyunk, és ilyenkor jönnek a felesleges túlevések.

A megfelelő alvásmennyiség fontos ahhoz, hogy meg tudjuk őrizni a mentális egészségünket, ezért tedd le időben a telefonod, a következő sorozat epizódot hagyd inkább másnapra, és feküdj le úgy, hogy eleget tudj aludni.

Ezek a mindennapi szokások segíthetnek abban, hogy könnyebben viseld a húzós tanulós időszakokat is, és olyankor is fel tudj töltődni, amikor olyan sok programot csinálni nincs lehetőség.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel