5 motivációs segítség tanuláshoz

Szerző: Diákszemmel

Tudod, hogy tanulnod kell. Reggel felkeltél, megreggeliztél, végignézted az értesítéseid, és most odaülsz az asztalodhoz. De nem bírod rávenni magad a tanulásra. Ismerős?

motiváció tanuláshoz

1. Alakíts ki egy rutint

Úgy működünk, hogy a rutinokhoz nagyon jól alkalmazkodunk, ez egy általános szokás. Ezért ha a tanulási időszakaid minél jobban rutinná szervezed, annál könnyebbé válik ténylegesen elkezdeni tanulni. Ez jelentheti azt, hogy eldöntöd, mely napokon mikortól meddig fogsz tanulni, meghatározod, hogy mennyi időnként mennyi szabadidőt engedélyezel – ez utóbbi egyébként jobban működik, mint ha fejezethez kötöd. Gyakran mondjuk, hogy ha ennek a fejezetnek a végéhez érek, tartok egy kis szünetet, de az képlékeny, és ezáltal nehezebben haladunk vele. Ha viszont kijelöljük az időpontját a szünetnek, az nem mozgó pont, tehát sokkal motiválóbb.

2. Menj ki a friss levegőre

A friss levegő, a mozgás mind felfrissít, és ha frissebb vagy, könnyebb tanulni is. Az otthoni tanulós napot indíthatod fél óra sétával, ami beindítja a vérkeringésed, oxigénhez jut az agyad, és a tested reagál, máris képesebbnek érzed magad a tanulásra. Ha reggel egy kicsit megmozgatod magad a szabadban, az egész napra kihat a koncentrációs képességedre. Ráadásul azokon a napokon, amikor mozogsz a természetben, jobban is alszol – ettől kipihentebb leszel, és ez szintén jól hat a koncentrációs képességre.

3. Iktass be minél több szünetet

Ha nem tervezel be szünetet, hanem folyamatosan haladsz, valójában akkor is tartasz szünetet, mert az agyad elfárad, és erre automatikusan reagálsz. Vagy úgy, hogy ugyanazt az oldalt bámulod tíz percen keresztül, vagy előveszed a telefonod, és végignézed a legfrissebb posztokat. Ezek viszont kontrollálatlan szünetek, ezért sokkal több “nem-tanulást” eredményeznek, mint amit betervezett szünetekkel elérhetsz.

A Pomodoro technika azt javasolja, hogy minden 25 perc után tarts 5 perc szünetet, majd négy ilyen szakasz, vagyis két óra után egy nagyobb, fél órás szünetet iktass be. A 25 perces etapok nem hosszúak, arra rá tudod venni magad, hogy végig rendesen koncentrálj, és jó a tudat, hogy mindjárt itt a szünet.

4. Egyél tápláló ételeket

A tanulás fárasztó, és a fáradtságra a testünk gyakran úgy reagál, hogy azt mondja nekünk, éhesek vagyunk. Ezzel próbálja a hiányzó energiát pótolni. Ilyenkor az első dolog, ami eszünkbe jut, az valami édesség, de az az igazság, hogy az semmilyen szempontból nem jó választás. Egyrészt nyilván hízlal, amit szeretnénk elkerülni, másrészt a cukortól csak tompábbak leszünk.

Érdemes bekészíteni olyan apró falatokat, mint a mandula, vagy megenni ilyenkor egy almát – nem is hinnénk, hogy ha tényleg a megfelelő tápanyagot visszük be, mennyivel megkönnyíti a tanulást.

5. Ne menj szembe a saját természeteddel

Bármilyen rutin vagy szokás felvételekor vedd figyelembe, hogy mi is az, ami illeszkedik hozzád. Én például sosem tudnám rávenni magam, hogy legyek nagyon hatékony reggel 6-tól, mert milyen motiváló lesz, hogy délre szinte mindennel kész vagyok – nincs az a reggel, hogy én 6-kor hatékonyan tudnék tanulásra koncentrálni. Ne akarj olyan szokásokat felvenni, ami tudod, hogy teljesen szembemegy a saját egyéni természeteddel, mert úgyis csak sikertelen lesz, és a kudarc tovább rontja a motivációt.

A motivációt, illetve a képességet arra, hogy tényleg tudj a tanulásra koncentrálni, nem csak a közvetlenül a tanulással kapcsolatod dolgok befolyásolják, ahogy írtuk is fent. Fontos, hogy több olyan dolgot is tehetsz saját magadért, ami olyan állapotba hoz, hogy könnyebben képes legyél tanulni, ne csak szenvedve ülj a könyv fölött és halogass. Minél hamarabb megtanulod ezeket, az hosszú távon is nagy segítséget jelent, mert ezáltal mindig könnyebben el tudod érni, hogy hatékony legyél abban, amit csinálsz.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel