Így kerüld el a mentális kiégést

Szerző: Diákszemmel

Az iskolai feladatok monotonabbá váltak, mint valaha, hiszen csak te vagy és a laptopod, meg a könyvek. A szabadidős tevékenységek száma jelentősen lecsökkent, kevés lehetőség van a feltöltődésre, miközben a tanulmányaidban jól szeretnél teljesíteni és nagy a nyomás. Mindez könnyen vezet kiégéshez – így kerüld el.

kiégés stressz tanulás

Ha az ember hosszan teljesít nyomás alatt, és nincs időről időre egy felszabadító lazulás, teljes kikapcsolás, az idővel érzelmi fáradtsághoz vezet – ez pedig egyenes út a kiégéshez. Amikor mentálisan és érzelmileg elfáradsz, a szervezeted úgy védekezik, hogy csökken a motiváció, nem csak, hogy nem érdekel, amit csinálsz, de örömet sem tud okozni a siker. Ez hosszú távon negatív hatással van a teljesítményedre és a lelkiállapotodra egyaránt: egyrészt az egyetlen, ami hajt, hogy túllegyél a feladaton, másrészt ha elveszíted az érdeklődésed, a lelkesedésed, az nem csak attól óv meg, hogy túlságosan akarj teljesíteni, de érdektelenné tesz, így a jó részeknek sem tudsz örülni.

A kiégés jeleit te is észreveheted magadon: a fizikai és érzelmi fáradtság mellett egyfajta eltávolodás érzés jelenik meg attól, ami a mindennapi tevékenységed, azt érzed, hogy értelmetlen, amit csinálsz, és még el sem ismerik annyira a teljesítményed, amennyire szeretnéd.

Ilyenkor a legfontosabb, hogy megtaláld az okát. Mi az az egy dolog, ami túl megerőltető számodra, mégis nap mint nap kell csinálnod? Mi az a terület, ami folyton olyan feladatokat ad, amivel nem tudsz azonosulni? Esetleg azt érzed, hogy nem kapsz elég támogatást, nincs, akivel megbeszéld a feladatod nehézségeit? Vagy az a gond, hogy túl sok a feladat, túl kevés a pihenés?

Gondold végig a napi rutinod és találd meg, mi jelenti benne azt a terhet, ami túl sok neked.

Ez az első lépés a megoldáshoz, hiszen ekkor már tudod, min kell változtatnod. Gondold át a feladatokat, és állíts fel fontossági sorrendet. Nézd meg, milyen jelentőséggel bír számodra, ami olyan nagy terhet jelent, és hogyan lehetne csökkenteni ezen.

Figyelj arra, hogy teremts saját magad számára lehetőséget a feltöltődésre. Menj ki a szabadba, lehetőleg keress aktív pihenési lehetőségeket. Határozd meg a pihenéssel töltött időt, és azt szigorúan tartsd be: legyen az a délután valamely órája, vagy annak elhatározása, hogy egy bizonyos óra után biztos nem foglalkozol sulis feladatokkal, és az este további része a pihenésé.

Gondolkodj el rajta, elhanyagolod azt, ami fontos neked? Van egy olyan hobbid, amire már nagyon régóta nem jut időd, mert túl sok a feladat? Ha igen, teremtsd meg a lehetőségét, hogy ez a tevékenység visszakerüljön az életedbe. Fontos az egyensúly kialakítása és az, hogy odafigyelj magadra, mert a mentális panaszok nagyon jelentős hatással vannak a mindennapjaidra.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel