Így olvasd át az esszéd, mielőtt beadod

Szerző: Diákszemmel

Amikor már olyan sokat dolgoztál a beadandóval, nem érdemes az utolsó ponton elcsúszni: van pár egyszerű módja, amivel úgy tudod átnézni elküldés előtt, hogy kiszűrd azokat az apró hibákat, amik csak kis javítást igényelnek, de jelentősen javítják az össz-benyomást az írásodról.

iskolai beadandó átnézése elkészítése

1. Tarts egy kis szünetet

A legjobb, ha van rá lehetőséged, hogy a befejezés után egy nappal olvasd át újra. Ha nem határidőre leszel kész, hanem kicsit korábban, akkor mielőtt elküldenéd, várj egy napot, és olvasd el egy nappal később. Addigra már kicsit távolabb kerültél, nem forognak a fejedben a bekezdések, amiket fogalmaztál, és sokkal tisztábban látod a szöveget. Ha egy napra nincs is lehetőséged, legalább egy órát várj, mielőtt átnézed.

2. Olvasd fel hangosan

Leírva már megszoktad egymás után a mondatokat, és bizonyos bakik nem tűnhetnek fel. Ha felolvasod hangosan, és hallod elmondva a saját szöveged, az egy más perspektívát ad, és szembetűnik, ha valamit nem jól fogalmaztál meg, túl hosszú egy mondat, nem jól ragoztad a mondat végét az elejéhez képest.

3. Olvasd bekezdésenként visszafelé

Ha visszafelé haladsz, jobban látod, egy-egy bekezdés valóban jól van-e felépítve, és önmagában értelmezhető helyes egész. Így észreveheted azt is, ha van egy logikai elakadás az érvelésedben, mert kifordítod azt a gondolatmenetet, amin már annyiszor végighaladtál írás közben.

4. Nézd át az indoklásaid

A beadandód elvileg állításokat tartalmaz, amelyeket indokolsz, bizonyítasz, források alapján teszel. Nézd meg, minden ilyen állításod helyesen meg van-e indokolva, vagy csak lóg a levegőben – mert te ugyan olvastál róla, de elfelejtetted behivatkozni. Ezek nagyon fontosak az esszé szakmaisága szempontjából.

5. Változtasd meg a betűtípust és betűméretet

Ha a fentiek közül egyikre sincs időd, mert tényleg nagyon szorít a határidő, akkor egy gyors tipp: változtasd meg valami egészen másra (de könnyen olvashatóra) a betűtípust, állítsd jóval nagyobbra a betűméretet, és olvasd át úgy újra az írást. Már ez a megjelenésbeli különbség is új impulzust ad, és segíthet, hogy észrevedd azokat az apró hibákat, amik elkerülték a figyelmed.

Ezek a kis javítások azok, amik a beadandód olvasása közben keletkezett benyomást erősen befolyásolják, pár ilyen baki javítása után az esszéd sokkal jobbnak tűnhet, még ha tartalmilag nem is változtattál rajta.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel