Ne hagyd, hogy a közösségi média manipuláljon

Szerző: Diákszemmel

A közösségi média felületek intenzívebb szerepet töltenek be az életünkben, mint gondolnánk. Sokan innen tájékozódnak, nem is híroldalakat nyitnak meg, mondván: ami valóban fontos, úgy is szembe jön itt is. Másrészt pedig intenzív kukkolási felületet jelentenek ismerőseink életébe, csak sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni, mennyire szűrt módon: csak azt látjuk, amit mások megmutatni szeretnének. Mit tehetsz, ha nem szeretnéd csökkenteni a közösségi média használatod, de nem szeretnéd, hogy manipuláljon a felület?

1. Nyiss meg hírportálokat

Azt már mindannyian tudjuk, hogy a közösségi média algoritmusai mennyire pontosan tudják, mi érdekel minket, mit szeretünk, milyen témában kattintunk. Erre két okból is szükségük volt: egyrészt olyan mértékű tartalom generálódik folyamatosan a közösségi médiás felületeken, hogy képtelenség lenne mindent látnod, amit ismerőseid és az általad követett oldalak megosztanak, másrészt pedig minél inkább azt a tartalmat kapod, ami érdekel, annál jobb a felhasználói élmény.

Ez azonban egy ördögi kör, mert azt eredményezi, hogy csak azokkal a véleményekkel találkozol szembe, amelyek egyeznek a tiéddel, és elhiszed, hogy ez az uralkodó vélemény, ellenkezőt el sem tudsz képzelni. Ezért fontos, hogy időről időre megnyiss híroldalakat, olyanokat, amiket hitelesnek tartasz, és utánaolvass bizonyos témáknak, lásd meg az ellenérveket és gondolkodj el.

2. Ellenőrizd a forrást

Amikor görgeted a hírfolyamot és látsz megosztott cikkeket, kattintás nélkül csak a címét látod, és ha nem figyelsz oda jobban, a címben tett állítás mint tény rögzül a fejedben. Ha nem is kattintasz, mert annyira nem érdekel, minden esetben ellenőrizd le legalább a forrást, hogy honnan linkeltek be valamit. Ha nem hiteles, ha valamilyen szélsőséges gondolkodásmód képviselőjének a blogja, akkor ne gondold, hogy csak azért, mert megjelent az interneten, már van bármi köze az igazsághoz.

3. Tudd, hogy ismerőseid csak azt mutatják meg, amit láttatni akarnak

Még ha tudod is, akkor is nehéz kikerülni annak hatása alól, hogy mások milyen szép helyeken járnak, milyen jó dolgokat csinálnak, mennyire jó barátaik vannak.. Nem véletlenül vált ez egy elismert veszélyforrássá, ami sokaknál depressziót okoz. Tekints máshogy az itt megosztott képekre, nézd őket úgy, mint egy inspirációs forrás, nem úgy, mint tükör a többiek életéről. Ha megváltoztatod a hozzáállásod, akkor elérheted, hogy a képek inkább feltöltsenek, mint negatív érzéseket ébresszenek.

4. Kövesd ki, ami rossz érzéseket ébreszt

Bátran kövesd ki azokat az oldalakat, embereket, amik és akik rossz érzéseket keltenek benned. Legyen ennek az az oka, hogy az állatvédő ismerősöd folyton állatkínzásról oszt meg videókat, és téged megvisel ezeknek a látványa, vagy épp őrjítő, amilyen hamis csillogó képet fest valaki a minden nap megosztott pózolós képeivel, vagy éppen arról oszt meg képeket, ma is mennyivel izmosabb lett valamely testrésze, miközben te nem bírod rávenni magad, hogy elkezdj végre rendszeresen mozogni, pedig szeretnél, és ezért frusztrálnak ezek a képek.. Ismerd fel, mit hat rád nyomasztóan, és iktasd ki az online életedből. Hidd el, nem fog hiányozni!

5. Tölts minőségi időt offline

Azzal kezdtük a cikket, hogy ahhoz adunk tippeket, hogy úgy manipulálhasson kevésbé a közösségi média, hogy nem azt mondjuk: töröld a profiljaid. Tehát nem is arra szeretnénk kifuttatni a végső konklúziót, hogy a legjobb mégis az, ha egyszerűen kevesebbet használod ezeket a felületeket. Azt mondjuk, töltsd úgy egyébként a szabadidőd, hogy az tartalmas, értelmes, szórakoztató legyen.

Olvass könyveket, menj ki a természetbe, enged, hogy ingerek érjenek, amelyek a valódi világból jönnek és szépek, inspirálóak, érdekesek. Mindez a feltöltődés ellensúlyozza az online tér esetleges negatív hatásait, segít, hogy távolságot tarts attól a világtól, és sokkal tisztábban látod az ott közvetített kép valóságértékét.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel