Nem tudsz koncentrálni? Itt az oka, és így tehetsz ellene

Szerző: Diákszemmel

A kutatások szerint 2008-ban az ember 12 mp-ig figyelt oda valamire, 5 évvel később ez az időtartam már csak 8 mp. Ez kevesebb, mint egy aranyhalé. Máris görgetnél tovább a cikkről? Ne tedd.

nem tudok koncentrálni figyelni

Mi okozta, hogy ilyen radikálisan csökkent az az időtartam, amíg egy inger fenn tudja tartani a figyelmünket? Pszichológiai kutatások szerint ebben jelentős szerepet játszik a technológiai túlterheltség és a figyelmünket magukra folyamatosan felhívó dolgok. Az utcán mindenhol hatalmas hirdetések villognak, ha megnézünk egy weboldalt, azon 5 hirdetés mozog egyszerre. Közben érkeznek az értesítések: minden ugrik, csipog, ami természetes reflexként odavonja a figyelmünket. Ettől pedig elfáradunk, és egy dologra kitartóan egyre kevésbé tudunk koncentrálni.

Ezt erősíti az is, hogy hozzászoktunk: mindent elérhetünk azonnal. Nem jut eszünkbe egy hely? Megkeressük a Google-ben. Meg akarunk nézni egy filmet? Több módja is van, hogy hozzákezdjünk azonnal. Mindezeken keresztül túlságosan fixáltak lettünk azokra a dolgokra, amik a saját igényeink kielégítéséről szólnak, és egyre kevésbé látjuk a világot magunk körül. Úgy készítünk selfie-t, hogy arra a helyre, tájra, amivel a selfie-t készítjük, a saját szemünkkel rá sem néztünk, csak a kamerán keresztül látjuk.

A probléma tehát valójában nem az, hogy elveszítettük volna a koncentráció képességét, inkább az, hogy nem a megfelelő dolgokra koncentrálunk. Folyamatosan keressük az újat, a szokatlant, az izgalmasat – és mindazt, ami egyszerűbb, lassabb, a mindennapi feladataink része, arról elterelődik a figyelmünk.

Hogyan változtathatunk ezen és hogyan érhetjük el, hogy el tudjunk mélyedni egy feladatban úgy, hogy néhány óra koncentráció után azt érezzük, végre átgondoltuk és megcsináltuk?

1. Iktasd ki a figyelemelterelő eszközöket

A legtriviálisabb módja, ha egy feladat elvégzése közben nem hagyod, hogy más felhívja magára a figyelmed. Kikapcsolod az értesítéseket, de még jobb, ha eleve messzebb teszed magadtól a telefont: olyan önkéntelen reflex lett az első pillanatban, amikor lankad az érdeklődésünk, a telefonunk után nyúlni, hogy már észre sem vesszük. Ha átviszed a szoba másik sarkába, ennek lehetőségét máris kiiktattad. A laptopod se legyen nyitva olyan oldal, ami nem az aktuális feladathoz kapcsolódik. Meglátod, ha hagyod magad elmerülni egy témában, menni fog a ráhangolódás.

2. Fókuszálj a koncentrációra

Azt is fontos tudni, hogy a koncentrációs képességünknek is megvannak a határai, ezért tudatosan kezeld, mire mennyi időt szánsz. Egyrészt lehetőség szerint egyszerre csak egy dolgot csinálj: a multitasking fárasztó, szintén csökkenti annak az esélyét, hogy egy adott dologra a megfelelő minőségű figyelmet tudd áldozni. Másrészt pedig ne próbálj túl soká egy feladaton szünet nélkül dolgozni, mert akkor már azért veszted el a koncentrációs képességed, mert túl fáradt vagy hozzá. Tarts szünetet, de ezt ne olyan cselekvéssel töltsd el, ami szintén a figyelmed igényli – ilyenkor próbálj meg lelazulni.

Fontos tehát tudni, hogy képesek vagyunk a koncentrációra, csak túl sok lehetőségünk van elkalandozni, és ezért elszoktunk tőle. Ha a fenti változtatásokhoz hozzákezdsz, eleinte nehéznek is találhatod majd, de később belejössz, és rájössz majd, hogy milyen pihentető és jó érzéssel eltöltő megtapasztalni, amikor valamiben elmélyedsz és kitartóan foglalkozol vele.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel