Post it-ek kreatív felhasználása – ennyi módon segítheti a tanulást

Szerző: Diákszemmel

Biztos vannak köztetek grafománok, akik különös vonzalmat éreznek a papírboltok jelölős, jegyzetelős kínálata iránt – nincs ebben mit szégyellni. 🙂 A színes post it-ek például sokféle módon tudnak segítségedre lenni a tanulás során, ezeket szedtük most össze.

1. Jelöld vele, hol tartasz a könyvben

Igen, amikor rövid idő alatt kell nagy mennyiséget megtanulnod, akkor minden perc számít. Ha például nem csak egy könyvjelzőt teszel a könyvbe, amikor félreteszed, hanem egy post ittel megjelölöd azt a konkrét pontot, ahol tartasz, akkor mikor legközelebb kinyitod a könyvet, nem kell bogarászni, hol tartottál. Perceket nyerhetsz! 🙂

2. Feladattábla

Legjobb, ha van egy táblád, amire fel tudsz rajzolni három oszlopot, de akár a falat is használhatod, ha jól el tudod különíteni a három csoportot. Írd fel a post itekre a különböző feladatokat, és ragaszd fel a megcsinálni vagy folyamatban oszlopban, végül pedig legyen egy kész oszlop is, a motiváció kedvéért.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Shelley (@letsliveandlearn) által megosztott bejegyzés

A különböző színű post it-ekre írhatsz azonos típusú vagy tárgyú feladatokat, tehát jelölhet a sárga egy tárgyat, vagy jelölhet a rózsaszín például megírnivalót, a zöld pedig olvasnivalót.

3. Jegyzetek a könyvbe

Ha nem akarod a könyvet összefirkálni, a kijegyzetelés vagy kiemelés egyik nagyon jó módszere, ha egy-egy bekezdéshez egy post itre felírva odaragasztasz pár fontos gondolatot. Vagy valami hozzáfűzni valót az órai jegyzetből, vagy azt a fontos szót, magyarázatot, amit itt mindenképp meg kell jegyezni, és még visszatérsz majd hozzá. Ez a módszer nagyon megkönnyíti a könyv második átnézést.

4. Esszéíráshoz

Amikor egy beadandót kell megírnod, sok forrást olvasol hozzá. Olvasás közben tudod, hogy melyik információ lehet fontos a bevezetésben, melyik az egyik fejezethez, melyik a másik fejezethez. Ezeket kiírogathatod egy-egy post it-re, feltüntetve rajta, hogy melyik forrás melyik oldalán találtad, hogy később tudj rá hivatkozni. Amikor már összeszedtél sok ilyen gondolatot, ezeket szépen egymás mögé pakolgathatod, post itenként felépítve az esszét.

Ezekből kiindulva, az információkat és gondolatokat egymás után fűzve szépen felépítheted az egész esszét. Sokat segít, hogy nem felejtesz ki infókat, ami az olvasás közben még fontosnak tűnt, de mire írod, elfelejted, és a megírás is sokkal gyorsabban megy, ha ennyi inputot összegyűjtesz.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Shannon Sheridan (@iamshannonsheridan) által megosztott bejegyzés

5. Motivációs üzenetekre

Tudod mit? Még a kedvenc motivációs idézeteid is felírhatod egy-egy post it-re, és beragasztod a könyv egy-egy pontjára, milyen jókedvere derülsz majd, ha lapozol egyet, és ott lesz az a lelkesítő üzenet. 🙂

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel