3 ok, hogy jegyzeteket készíts arról, amit elolvastál

Szerző: Diákszemmel

Kijegyzetelni azt, amit olvasunk a vizsgára sokszor olyan feladatnak tűnik, amire nincs időnk. Illetve nem hagyunk rá időt, mert feleslegesnek tűnik. Pedig nem az. Könnyebbé és hatékonyabbá teszi a tanulást, mondunk 3 okot, hogyan.

Ha olvasás közben kijegyzeteled a legfontosabb információkat, gondolatmeneteket, az természetesen időigényes, viszont nagyon hasznos. Már önmagában tanulási folyamat, és sokkal könnyebbé teszi az ismétlést is. Ráadásul kutatások szerint 19%-al javítja a tartalom megértésének képességét is.

1. A kijegyzetelés segítségével létrehozol valamit tanulás közben

Ha úgy tanulsz, hogy közben kijegyzeteled az olvasottakat, akkor lesz egy kézzelfogható terméke a tanulásodnak. Egy ismétléshez használható jegyzet, kikérdező kártya, gondolattérkép. Ez azt jelenti, hogy sokkal aktívabban kapcsolatba kerülsz az olvasott anyaggal, mintha csak aláhúzogatnál, szövegkiemelővel jelölnéd meg a fontosabb részeket.

2. A kijegyzetelés által könnyebben meglátod a lényeget

Amíg az aláhúzás során megjelölsz mindent, ami fontosnak hathat, vagy olyannak, amire majd emlékezni kell, addig a kijegyzetelés során sokkal jobban megválogatod, hogy mit írsz le. Ezáltal átgondolod, hogy mit is olvastál, és mi volt abból a lényeg, ismét csak sokkal aktívabban dolgozod fel az olvasott információt, hiszen dolgozol vele fejben, értelmezed, és utána írod le.

A saját átgondolásod után született gondolatmenet, vázlatpontok, összefoglalás pedig sokkal hasznosabb lesz az ismétlés során, hiszen fel tudod idézni azt a gondolkodási folyamatot, amin végigmentél a szöveg olvasásakor.

3. Igazából időt nyerhetsz vele

Miközben elkészíteni a jegyzetet időt vesz igénybe, amikor ismételsz, amikor újra átnézed, amikor megtanulod az első olvasás után az anyagot, valójában sokkal gyorsabban tudsz haladni vele, ha a jegyzeteidből teszed, mintha a könyvet lapozod újra végig, és olvasod el újra az aláhúzott részeket. Mert ugyan csak a lényeget húztad alá, de már nem emlékszel, miről is volt szó, el kell olvasnod az egész fejezetet, és rengeteg időt eltöltesz a második olvasással.

Míg ha az első olvasás egy értőbb olvasás volt, aminek során használható jegyzeteket készítettél, amelyek segítségével felidézheted, amit olvastál, akkor igazából gyorsabban haladsz így.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel