5 lista, amivel minden diáknak rendelkeznie kellene

Szerző: Diákszemmel

Milyen listákról beszélünk? Azokról, amik megkönnyítik az életed! Nem tudunk mindent észben tartani – bár egy bizonyos határig azt hisszük, hogy igen. De nem is kell! Miről írj listát?

lista to-do list

1. Célok

Ez elvontnak tűnhet, de nagyon hasznos, ha írsz egy listát a rövid- és hosszú távú céljaidról. Ezt szépen feltűzheted az íróasztalod mögötti falra is: jó emlékeztető, hogy ne vessz el a részletekben, ha látod, hogy az nem a céljaid felé vezet, és jó érzés, amikor kipipálhatod azt, amit elértél.

2. Tennivalók listája, to-do lista

Ez már praktikusabb, napi szinten változó lista. Segít az időbeosztásban és a stressztől is megszabadít, ha nem mindent fejben tartasz, hanem felírod a feladatokat, amiket el kell végezni. Érdemes ezeket csoportokba rendezni, akár az alapján, hogy kisebb vagy hosszabb feladatok, illetve határidő alapján is.

3. Könyvek, amiket el akarsz olvasni

Sorra jönnek szembe velünk az izgalmas könyvajánlók, amik akkor felkeltik az érdeklődésünket, aztán megfeledkezünk róluk. Legyen egy listád a könyvekről, amiket el akarsz olvasni, így amikor odajutsz, hogy kiválasztod, mit olvasol legközelebb, innen választhatsz. A moly.hu-ról pedig egészen kedvező áron be lehet szerezni egyszer olvasott, akár a legújabb könyveket is!

4. Definíciók, adatok

Amikor vizsgára készülsz, rengeteg tényanyagot kell megjegyezned. Jelentősen megkönnyítheted és felgyorsíthatod a tanulást, ha már a félév közben, vagy a könyv olvasása közben minden tantárgyhoz van egy listát, ami az olyan információkat tartalmazza, amik előkerülhetnek a vizsgán. Amikor nekiülsz tanulni, kezdheted ezzel, és a kikérdezésben is sokat segít.

5. Ötletek

Biztos te is számtalanszor voltál már úgy, hogy eszedbe jutott egy ötlet, amit később meg lehetne valósítani, jól jöhetne majd a tanuláshoz, hasznos lehetne valahogy a suliban. Aztán ezek elfelejtődnek. Legyen egy ötleteid listája, ahova ezeket gyűjtöd, és később mikor megnézed, nem várt megoldást adhat egy aktuális feladatodra.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel