Épületromok, ahogy fénykorukban néztek ki

Szerző: Diákszemmel

Amikor utazunk, és régi épületek romjait látjuk, amelyek több száz, vagy akár ezer évesek, csak nagyjából tudjuk elképzelni, milyen lehettek valójában. Jelenlegi romos állapotukból következtetve, és tudva, hogy sokkal fejletlenebb volt a technológia építésük idejében, talán nem is gondolnánk, milyen pompa jellemezte őket.

Egy csapat 3D művész most 7 különleges helyet rekonstruált ismeretek alapján, amiből megláthatjuk, hogyan néztek ki valójában.

Sans Souci, Haiti

Henry Christophe 1811-ben lett Haiti királya, és bár uralkodását ellentétek megítélések övezik – van, aki szerint visszahozta a rabszolgaságot, mások szerint kiváló törvényhozó volt -, az biztos, hogy palotája gyönyörű volt. Nem véletlen hívják a karibi Versailles-nak.

Qal’eh Dokhtar, Irán

Ardašīr építtette a Qal’eh Dokhar-t, ami erődként is szolgált, harmadik emelete pedig a királyi család lakosztálya volt.

Knossos Palota, Görögország

I.e. 1700 körül épült a palota, amely politikai funkciói mellett egyfajta vallási központ is volt a titokzatos minószi civilizációban. Mivel a minószi írást a mai napig nem fejtették meg, az épületek freskói különleges szerepet töltöttek meg a civilizáció megismerésében.

Ruzhany Palota, Fehéroroszország

A Sapieha család építtette az 1700-as évek végén, formája egészen jó állapotban megmaradt. Tartozott hozzá egy híres színház is, ami száz előadóművésznek adott munkát. Hatalmas könyvtár és képtár tartozott hozzá.

1831-ban egy zsidó családnak adták bérbe, akik textilgyárat üzemeltettek benne – ennek a második világháború vetett véget. Ma állami tulajdon, és megkezdték a helyreállítási munkálatait.

Dungur Palota, “Sheba királynő palotája”, Etiópia

A 6. században épített palota Aksum városában található, amely jelentős fővárosa volt annak az afrikai birodalomnak, ami Dél-Egyiptomtól Jemenig tartott. 50 szoba volt benne, fürdővel, konyhával.

A Sheba királynő palotája név úgy ragadt rá, hogy az ásatások során egy “szép nő” faragványt találtak, ami felébresztette az elméletet, talán a királynő valódi palotája Dungur alatt lehet.

Clarendon Palace, Nagy-Britannia

A 12. században épült palotát III. Henrik bővítette faragott kandallóval és kápolnával, az 1400-as évekre pedig virágzó királyi komplexummá vált.

Az uralkodók egyik kedvenc pihenő palotája volt egészen a Tudor-korszakig, akik fenntartásának magas költségei miatt hanyagolni kezdték. Mára mindössze egy egy fal áll belőle.

Husuni Kubwa, Tanzánia

Kilwa Kisiwani szigete a szultanátusok között az egyik legjelentősebb kereskedelmi központ volt a 14. században, mivel összekötötte Kelet-Afrikát az arab világgal. 300 éven át arany, elefántcsont, kínai porcelán és selyem cserélt gazdát kikötőiben.

A palotát al-Hasan ibn Sulaiman szultán építette. Több, mint 100 szobája volt, nyolcszög alakú uszodája, a korban különösen felszereltnek számított.

Forrás: budgetdirect.com.au | BoredPanda

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel