Frusztrál a hírek olvasása? Nem vagy egyedül

Szerző: Diákszemmel

Olvassuk a híreket, hiszen a minket körülvevő mindennapi világról szólnak, és szeretünk tájékozottak lenni. Ugyanakkor a hírportálok pontosan tudják, hogy mi váltja ki a legtöbb kattintást: az ijesztgetés, a fenyegetettség érzése, a borzasztó események. Ennek hatására egyre többen tapasztalják, hogy bár szeretnének tájékozottak lenni, a hírek olvasása mást sem vált ki belőlük, mint szorongást. Te is éreztél már hasonlót?

olvassam-e a híreket

A hírfogyasztás teljes mértékben az online térbe tevődött át, hiszen ha egy eseményről egy hírportálon azonnal értesülhetünk, miért várnánk a másnapi nyomtatott sajtó beli megjelenésére? A gyorsaság is folyamatosan gyorsul azonban, és a hírportálok között állandó a verseny, hogy valamiről elsőként írjanak, hiszen akkor ők kapják a legtöbb kattintást – ami kiválóan felmutatható a hirdetők felé.

Ez a gyorsaság azonban azt eredményezi, hogy a cikkek sokszor nem szólnak másról, mint a hír címében közölt egy mondatos állításról, ami lehetőség szerint valami botrányos dolog, annál többen kattintanak. A járványhelyzetben ez különösen felerősödött, de előtte sem volt más a helyzet. A környezetszennyezés, az erőszak, az ijesztő nemzetközi nagyhatalmi szervezkedések.. rengeteg dolog, amitől azt érezzük, egy őrült világban élünk. Mindennek olvasása ráadásul szorongást okoz, hiszen nem tehetünk ellene, látjuk, milyen ütemben szennyezik az óceánokat, de pontosan tudjuk, hogy attól, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet, a nagy egészre nincs hatásunk.

Ha azt gondoltad, ez csak benned kelt rossz érzéseket, vagy még meg sem fogalmaztad magadban, de valamennyire érzed, hogy mindig rosszabbul érzed magad a hírek átböngészése után, akkor fontos, hogy tudd, nem vagy egyedül. Pszichológiai kutatások foglalkoznak azzal, hogy milyen mentális hatása van a hírek olvasásának, és bizony ezek arra jutnak, hogy megnő a stressz-szint, ráadásul hosszú távon is hatással van a hangulatunkra egy sor világborzalom végigolvasása.

Most akkor ne olvassunk híreket?

Természetesen az ember szeretné tudni, hogy mi zajlik körülötte a világban, és annak, hogy a negatív dolgok ekkora figyelmet kapnak, jelentős szerepe van abban, hogy jó kezdeményezések induljanak el: az előbbi példánál maradva, ha nem tudnánk, milyen szinten szennyezzük a Földet, nem kezdenék el egyre többen tudatosan kerülni a műanyag dolgokat, a cégek pedig nem váltanának környezettudatos megoldásokra tudva, hogy ezzel szimpatikusabbá válnak a fogyasztóik számára.

Ahhoz, hogy a szorongó hatást csökkentsük, tudatos hírfogyasztásra kell tehát törekedni. Először is, tanuld meg felismerni a kattintás vadász borzalom címeket. Ha elolvasod a cikket, gondolj bele, mit is mond valójában, hol torzít, és tulajdonképpen mi is az állítás. Ha egy kicsit elemzed mindazt, amiről szól, könnyen rájöhetsz, hogy sokkal ártalmatlanabb dologról van szó, mint a cikk címének hangulata jelzi.

Másodszor, mindig ellenőrizd a forrást. Honnan származik az információ, ki az, akitől idéznek, mint forrás. Nem csak az adott személy hitelességét, de kapcsolódását a témához, amiben állást foglal: valóban rendelkezhet megfelelő tudással ahhoz, hogy érdemben állítson valamit? Az egyes hírportálok között is tanulj meg különbséget tenni, ha megnézed, tudni fogod, melyik a szenzációhajhász, és melyik az, amelyik inkább a tájékoztatásra törekszik.

Harmadszor, ha olyan a téma, próbáld kontextusba helyezni, olvass utána. Nézd meg, hogy a kiragadott hírérték nem egy komplexebb egész logikus lépése-e, ami a kontextusból kiragadva nyújt sokkoló hatást.

Természetesen fontos, hogy tudjuk, mi történik az országban, ahol élünk, és a világban, ami körülvesz minket. Így tudunk véleményt kialakítani, ismereteket szerezni ami alapján állást foglalhatunk bizonyos kérdésekben. A média azonban nem fog megváltozni, és szorongáskeltő hatása – piaci szempontok miatt – tagadhatatlan. A fentiek segítségével, a gondolkodással csökkentheted az általa okozott stresszt, és az is fontos, hogy ne egész nap fogyassz híreket, igyekezz a napodból egy bizonyos időszakot arra szánni, hogy elolvasod a legfontosabbakat. Ne félj, ha valami nagy jelentőségű történik, annak híre úgyis el fog jutni hozzád.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel