Vizsgadrukk: hogyan ne izguljak?

Szerző: Diákszemmel

A vizsga előtti és alatti stressz sokak számára ismerős jelenség, van, aki annyira izgul, hogy az a teljesítményét is blokkolja, vagy éppen nem tud aludni a számonkérést megelőző éjszaka. Mit tehetsz, hogy kevésbé izgulj?

hogyan ne izguljak

A vizsgadrukk megelőzésére nincs egy biztos bevált recept, hogy ha csinálsz 10 felülést, elmúlik az izgalom, de számos különböző technikát bevethetsz, amik összességében segíthetnek leküzdeni a vizsga előtti szorongást.

1. Az ismétlésnél legyél alapos

Már a tanulás alatt jelöld be magadnak azokat a részeket, amik nehezebben mennek, nem bírod megjegyezni őket. Hagyj elég időt az ismétlésre, és olyankor vedd át ezeket újra. Ha már érzed, hogy a gyenge pontjaid megerősítetted, az magabiztosság érzést ad.

2. Kérdezd ki magad minél többször

Minél több módot találj arra, hogy kikérdezed magad, akár ismétlő kártyákkal, akár korábbi vizsgák kitöltésével, vagy egy barátoddal kölcsönösen kikérdezitek egymást. Minél többször megbizonyosodsz róla, hogy tudod a tananyagot, annál kevésbé fogsz izgulni. Ha mégsem, akkor pedig emlékeztesd magad, hogy milyen jól tudtad, tehát a vizsgán is tudni fogod.

3. Ne hallgass másokra

Vizsga előtt mindig előkerülnek a történetek nagyon sokat tanuló, mégis megbukó emberekről, a tanár szigorának igen magas fokáról – ezeket vagy ne hallgasd, vagy tudatosítsd magadban, hogy hangulatkeltés. Természetesen léteznek olyan tanárok, akik szigorúan osztályoznak, de ha tudod, amit kell, akkor jó jegyet fogsz kapni.

4. Helyezd kontextusba a vizsgát

Lépj hátra, és gondolkodj el, ér-e annyit ez az egész vizsga, hogy ennyire izgulj rajta? És ha mégis egy jelentősebb számonkérésről van szó, akkor is gondolkodj el azon, hogy mindent meg lehet ismételni, van lehetőség a javításra. A lényeg tehát, hogy erősítsd magadban: soha nem olyan nagy a tét, mint amennyi energiát az izgulásba fektetsz.

5. Lélegezz mélyeket, hidratálj, egyél

Lélegezz mélyeket, ennek valóban van nyugtató hatása. Ha úgy érzed, kezd eluralkodni rajtad a pánik, vegyél néhány mély levegőt, és igyekezz relaxálni. Sokan azt mondják, nem tudnak enni vizsga előtt, annyira izgulnak, de a megfelelő tápanyag hiányától leesik a vércukrod, kevésbé tudsz koncentrálni, úgyhogy figyelj oda, hogy egyél rendesen a vizsga előtt. Igyál sok vizet, ez szintén segít a koncentrációban, és a dehidratáltságnak számos azonnal kellemetlen hatása van, amik mind közelebb visznek ahhoz, hogy ne is az idegességtől legyél rosszul vizsga alatt.

A vizsgadrukk leküzdése elsősorban rajtad múlik, tudatosan tehetsz érte. Ne könyveld el, hogy te nagyon izgulós típus vagy, az ember nagyon sokat tud változtatni az attitűdjén saját akaratból, tehát koncentrálj, és jobban fog menni.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel