3 tipp, ha nehezen kelsz fel reggel

Szerző: Diákszemmel

Nem vagy az a koránkelő típus, de még ha későbbre is állíthatod az ébresztőt, akkor is nehezen kelsz fel? Adunk 3 tippet, ami segíthet frissebben kelni!

nem tudok korán kelni

Mindenekelőtt azt leszögeznénk, hogy alvás szempontjából egyértelműen két típusú ember létezik. Vannak, akik simán felkelnek 5-6-kor, frissnek érzik magukat, reggel a leghatékonyabbak – jó nekik, mert a világ rájuk van berendezkedve: korán kezdődik a suli, sok helyen 8-ra kell bejárni dolgozni. Ezért aztán ki is alakult, hogy ez az „ideális” viselkedés, aki soká alszik, az lusta. Ez pedig nem teljesen igazságos, mert igenis vannak olyan emberek, akik teljesen máshogy működnek, a koránkelést megszenvedik, dél előtt pedig nincs egy használható gondolatuk, zombiként bóklásznak a feladatok között.

Mindezzel együtt utóbbi csoportnak is meg kell találnia azt a megoldást, amivel valahogy el tudja érni, hogy ne érezze állandóan fáradtnak magát. Nyilván ennek első lépése, hogy meg kell próbálni időben lefeküdni, és eleget aludni, átlagosan napi 7-8 órát, az már segít a teljes a kimerültség elkerülésében. Mit tehetünk még, hogy frissebbnek érezzük magunkat, amikor felkelt az ébresztő?

1. Keljünk fel és mozogjunk

Habár nagy a kísértés a szundit nyomkodni a végtelenségig, és legalább még egy picit az ágyban maradni, ez valójában az egész napos elnyűttség érzését fokozza. Segíthet, ha azonnal felkelünk, és mozgunk kicsit. Ha például azonnal bevetjük az ágyat, ez a „reggeli torna” serkentő hatással bír.

2. Igyunk egy pohár vizet

A tornát folytatva kimehetünk a konyhába, és tölthetünk magunknak egy pohár vizet. Ez jó hatással van az anyagcserénkre, ami nem csak diétás tanács, hanem szintén egy módja, hogy az egész szervezetünk beinduljon, ébren érezze magát.

3. Napozzunk 5 percet

A nyári kánikulában persze csak óvatosan, de ha sikerül korán felkelnünk, akkor még a nap sem olyan erős. Álljunk ki a kertbe, erkélyre, és élvezzük néhány percig a napsütést. A napfényre reagál a szervezetünk, a szemünkben lévő receptorok azt az üzenetet küldik az agyunknak, ideje felébredni. Ez hosszú távon is segíthet, ha minden reggel ugyanakkor kelsz fel, és ugyanakkor állsz ki a napra, a szervezeted hozzászokik, hogy ez a rendes ideje a felébredésnek, a bioritmusod is alkalmazkodik hozzá, és nem lesz olyan nehéz a felkelés.

Ha nem vagy koránkelő típus, nyugodtan fogadd el, és ne akarj azok közé tartozni, akik lenyomtak egy jógaórát és 6 különböző feladatot, mire 8-ra beérnek a suliba. Hatékonynak lenni nem csak reggel lehet, ha neked este jönnek a világmegváltó ötleteid, akkor lehetőségeidhez mérten igazítsd ilyenkorra a kreatív feladatok elvégzését. Ettől függetlenül arra jó eséllyel nem lesz lehetőséged, hogy akkor kelj fel, amikor neked jól esne, így a fenti tippek segíthetnek, hogy mégis könnyebben menjen a felkelés.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel