5 dolog, amit csinálj meg, mielőtt elkezded olvasni a szakirodalmat

Szerző: Diákszemmel

Amikor vizsgára készülsz, általában csak nekikezdesz a kiosztott szakirodalomnak, anélkül, hogy tudnád, mi az a könyv. Mi az az 5 dolog, amit olvasás előtt megtehetsz, és segíthet a tanulásban?

Sokszor beszéltünk már róla, hogy a könyv-olvasós tanulással az a baj, hogy passzív cselekvés, miközben valamit igazán jól megjegyezni akkor lehet, ha aktívan kapcsolatba lépsz vele. Viszont ha a könyv vizsgaanyag, akkor elkerülhetetlen, hogy végigmenj rajta. És bár sok módot mutattunk már korábban, amikkel interaktívvá teheted ezt a tanulást, azt is tudjuk, hogy erre nincs mindig idő. Milyen alternatív megoldás van ilyenkor?

1. Olvass utána a könyvnek

Tölts egy kis időt azzal, hogy elolvasol néhány szakmai kritikát a könyvről, hogyan fogadták, miért volt érdekes, miért kritizálták esetleg. Ezzel már kicsit közelebb kerülsz a könyvhöz, ez is az aktív részvétel egy formája, nem csak egy random könyv lesz, amit odaadtak, hogy tanuld meg.

2. Helyezd kontextusba

Miközben utánaolvasol, el is helyezheted, hogy a terület, a téma egészéhez képest mennyire fontos részterületet foglal össze, mihez kapcsolódik, amit már korábban is tanultál, és miért volt érdemes neki külön könyvet szentelni. Milyen egyéb nézőpontokból vizsgálták meg a témáját, volt-e egy korábbi könyv a témában, aminek a gondolatait ez meghaladta.

3. Ismerd meg a szerzőt

Ha a tanár maga írta a könyvet, akkor személyesen már ismered, de szakmailag talán nem annyira. Az is érdekes lehet, ha megnézed, az ő munkásságában milyen szerepet tölt be a könyv. Ha pedig nem erről van szó, egy ismeretlen szerző van a könyv mögött, akkor nézd meg, ki ő, nézz meg róla egy képet, olvasd el, milyen jelentősége van a szakmában, mivel foglalkozik még.

4. Készíts tervet, milyen ütemben haladsz végig a könyvön

Mielőtt belekezdesz, nézd át a tartalomjegyzéket, és készíts egy ütemtervet, hogyan fogsz végighaladni a könyvön. Melyik napra mennyi oldal jut, mikor tartasz szünetet. Ha van egy terved, az megnyugtató is, és ellenőrizni is tudod magad, hogy a megfelelő tempóban haladsz-e.

5. Vesd össze a jegyzeteiddel

Nézd meg, milyen olyan témákat taglal, amiről órán is volt szó, és a jegyzeteidben is szerepel. Amikor a könyvben ahhoz a részhez érsz, vesd össze a jegyzeteiddel, olvasd el azt is, amit órán felírtál, a kettő együtt lehet, hogy jobban összeáll.

Miért hasznos mindez? Mert egy rövid előkészülettel ráhangolódhatsz a könyvre, és ha ez sikerül, ha van kapcsolatod azzal, amit olvasol, akkor a tanulás is könnyebben megy majd.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel