5 tipp, hogy ne izgulj vizsga előtt

Szerző: Diákszemmel

Izgulós típus vagy? Egy vizsga, számonkérés mindig stresszt okoz? Korábbi cikkünkben már írtunk néhány tippet, hogyan előzd meg az izgulást, most arra adunk pár ötletet, hogyan nyugtasd meg az idegeid.

hogyan ne izguljak

Azt gondoljuk, hogy a rossz jegyektől, bukástól félünk, de valójában magát az izgulást az ismeretlentől való félelem okozza: nem tudjuk, fogjuk-e tudni a választ arra, amit kérdeznek, milyen lesz a vizsga, kínos lesz-e, ha leszerepelünk. Ezért az izgulás leküzdéséhez az segít hozzá, ha minél jobban csökkentjük az ismeretlen faktorokat – magunkban.

1. Készíts tervet

Tervezd el, hogyan fogsz felkészülni a vizsgára, mennyi napod van rá, mikor veszed elő a könyvet, mikor a jegyzeteid, és hogyan fogod kikérdezni magad. Találd ki, milyen összefoglaló jegyzeteket készítesz, ami a vizsga előtti átnézés során segít. Minél pontosabban eltervezed a tanulás menetét, annál erősebb lesz az érzésed, hogy felkészülten érkezel a vizsgára.

2. Készülj fel mindenből

Amikor nincs elég időd a tanulásra, sokan döntenek úgy, hogy egy bizonyos részt megtanulnak, és aztán szorítanak, hogy az kerüljön elő a vizsgán. Ez nyilvánvalóan egy jelentős stresszfaktor. Ehelyett inkább legyen valamennyi tudásod mindenből – kezdd azzal, hogy elolvasod a fejezet végi összefoglalókat, a szójegyzékeket, és a szabad idő függvényében bővítsd az alaposságod. Ha tudod, hogy mindenhez hozzá tudsz szólni valamit, az nyugtatólag hat.

3. Kérdezd ki magad

A legjobban úgy tudod magad megnyugtatni arról, hogy felkészültél a vizsgára, ha kikérdezed magad, és megbizonyosodsz róla, hogy tudod, amit tudni kell. Szakadj el az aláhúzott részek újra és újra elolvasásától, készíts kikérdező kártyákat, kérdezzétek ki egymást egy csoporttársaddal, magyarázd el a bonyolult részt valakinek anélkül, hogy belenéznél a könyvbe. Ha megbizonyosodsz róla, hogy tudod a tanulnivalót, akkor nyugodj meg: vizsgán is tudni fogod.

4. Legyél elfogadó magaddal

Nézz magadba, és gondold végig, miért is izgulsz a vizsga miatt. Egy utóvizsga olyan borzasztóan teljesíthetetlen lenne? Egy rossz jegy befolyásol bármit? Nem, valójában azért izgulsz, mert nem szeretnél kudarcot megélni, sem magad előtt, sem mások előtt. De ez butaság. A tanáraid is számtalan izgulástól leblokkoló embert láttak már, és olyat is, aki nem készült. Ha egyébként ismernek, és tudják, hogy jól gondolkodsz, ők se fognak rosszat gondolni rólad, és mások sem. Te se gondolj magadról rosszat, ha nem sikerül egy vizsga – ha ezzel a hozzáállással indulsz neki, máris kevésbé fogsz izgulni.

5. Készülj fel a legrosszabbra

Ne hergeld bele magad, csak gondold végig, mi a legrosszabb, ami történhet. Amikor izgulsz, azt vizionálod, hogy nem fog sikerülni a vizsga, aztán az ismétlés se, és fél évet csúszol az egyetemmel, miegyéb. De ha logikusan végiggondolod, rájössz, hogy ezek nem reális elgondolások. Tehát fogalmazd meg, mi a legrosszabb, ami történhet: ha rossz jegyet kapsz, kisebb lesz az ösztöndíjad. Ha már megfogalmaztad, valószínűleg arra fogsz jutni, hogy ha tényleg a legrosszabbul sül el a vizsga, azt is el tudod fogadni.

A fentiek mind hozzásegítenek ahhoz, hogy ne kelljen félned az „ismeretlentől”, mert megszelidítetted a vizsga koncepcióját. Ha ez sikerül, máris kevésbé fogsz izgulni!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel