Így készülj fel a hatékony tanulásra

Szerző: Diákszemmel

A tanulási terv produktív és eredményes felkészüléshez segíthet hozzá, amivel hatékonyabbá teszed a tanulást. Így készítsd el!

tanulási terv

A terveknek és segédeszközöknek két fajtája van: van, amelyik olyan időigényes, hogy igazából tovább tart azzal foglalkozni, mint ténylegesen tanulni. És vannak azok, amelyekre érdemes időt szánni, mert felgyorsítod, hatékonyabbá teszed vele a tanulást. A tanulási terv ez utóbbiak közé tartozik.

Elsősorban azért, mert valójában nagyon könnyen elkészíthető.

1. Tudd meg pontosan, mi lesz a vizsgában

Mármint, nem a konkrét kérdéseket – jó is lenne -, hanem hogy pontosan mit kér számon a tanár. Melyik könyv, melyik részét – így átlátod a teljes anyagot, fel tudod mérni a mennyiségét. Lehetőség szerint azt is derítsd ki, milyen típusú lesz a vizsga, karikázós vagy esszé, ez ugyanis sokat segít annak eldöntésében, mire fókuszálj a tanulás során: az adatokat kell rögzítened (karikázós), vagy inkább az összefüggéseket kell jól átlátnod (esszé).

2. Gondold végig, pontosan mennyi időd van tanulni

Ha szombat van, és a vizsga kedden lesz, akkor örülhetsz, van három teljes napod. De lehet, hogy nincs: gondold végig, milyen egyéb elfoglaltságaid vannak, be kell menned egy jegyzetért, vagy van egy fix programod. És számolj reálisan is: nyilván nem fogsz reggel 8-kor leülni a könyv fölé és este 10-ig fel sem kelni, úgy tervezz, amit tartani is tudsz.

3. Nézd meg, hogy mindened megvan-e, amiből tanulni kell

Ne a tanulás közben derüljön ki, hogy hiányzik egy fontos jegyzet, vagy az utolsó napra terveztél foglalkozni az egyik könyvvel, amiről aztán kiderül, hogy nincs meg a jegyzetboltban, és nem is olyan egyszerű beszerezni. Az utolsó pillanatos rohangálások felborítják a terved és stresszt is okoznak, tehát segítesz magadnak, ha előre leellenőrzöd, minden megvan-e, ami kell.

4. Készíts időbeosztást

Ha már tudod, mit kell megtanulnod, belelapoztál a könyvbe, látod, melyik a nehezebb rész, és melyik a könnyebb, készíts egy tervet, ahol a rendelkezésedre álló időt beosztod aszerint, hogy mikor mivel fogsz foglalkozni. Ez tanulás közben segít majd sokat: tudni fogod, hogy mikor csúsztál el, vagy tartod-e a tempót. Tervezz időt a saját magad kikérdezésére is, ne úgy készíts időbeosztást, hogy a vizsga előtti estére épp az első olvasás végére érj!

5. Tanulj

Mindent előkészítettél, nyugodt vagy, látod, hogy mikor mi kerül sorra és pont kész leszel a vizsgára. Most már csak el kell kezdened tanulni. Próbáld ne halogatással kezdeni, mert akkor rögtön borul az egész terved.. A tanulás során pedig ellenőrizd, hogy hol tartasz az időbeosztáshoz képest: ha elcsúsztál, tervezz újra, gondold át, mit tudsz meggyorsítani.

A tanulási terv tulajdonképpen olyan lépésekből áll, amiket egyébként is elvégeznél, de ha azelőtt teszed meg, mielőtt hozzákezdesz a tényleges tanuláshoz, elkerülhetsz olyan kellemetlenségeket, mint hogy az utolsó pillanatban derüljön ki, hogy hiányzik valami, vagy hogy ne juss a tanulnivaló végére, mert nem tervezted meg, mire mennyi időre lesz szükség. Ez a felkészülés tehát nyugalmat is adhat, csökkenti a vizsgadrukkot, mert azt érezheted, kézben tartod az egész tanulást.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel