Még mindig halogatsz? Így hagyd abba

Szerző: Diákszemmel

Már rengeteg tippet adtunk, hogyan lendülhetsz túl a halogatáson, de tudjuk, hogy nem mindenkinek válik be. Miért? Mert más okból halogat! Na, lássuk!

hogyan hagyjam abba a halogatást

Mindannyian halogatunk egyes feladatokat, és utána utáljuk magunkat érte: amiért elment az egész nap feleslegesen, amiért utolsó pillanatra hagytuk, és rohanni kell. Kevés olyan ember van, aki nem találta még abban a helyzetben magát, hogy egész napot töltött el felesleges szöszöléssel, ami csak arra irányult, hogy tolja maga előtt a feladatot, amit meg kellene csinálnia – és mennyire irigyeljük őket ezért a képességért! -, ezért aztán pszichológusok is vizsgálták, hogy miért végezzük ezt az önnyomorgató tevékenységet.

Az egyik kutató három okot határozott meg:
– van, aki egyszerűen felpörög az utolsó pillanatos, mindjárt-itt-a-határidő adrenalintól
– van, akit nyomaszt a felelősség, a döntéshozás
– van, aki pedig különböző félelmekből halogatja a feladathoz hozzákezdést

Mi most ezzel az utolsó csoporttal foglalkozunk: mitől is félhetsz?

1. Félsz, hogy rosszul fogod megcsinálni, és rossz jegyet kapsz

Megoldás: Gondold végig, mi lehet a következménye, ha rosszul csinálod meg a feladatot? Mi lesz, ha rossz jegyet kapsz? Valószínűleg semmi különös. Emlékezz vissza, mi történt korábban, amikor félreértettél egy feladatot, és nem úgy csináltad meg, ahogy kellett volna? Valószínűleg semmi.

2. Félsz, mert nem tudod, hogyan kezdj hozzá

Megoldás: Ahelyett, hogy hozzákezdenél, találd ki, hogy fogsz hozzákezdeni, és mik lesznek a következő lépéseid. Szedd elő a jegyzeteid, bontsd részfeladatokra a tennivalókat, nézd meg, mihez van már most forrásod. Anélkül, hogy észrevennéd, belemerülsz a témába, és már hozzá is kezdtél.

3. Félsz, mert úgy érzed, nem lesz elég időd befejezni úgy, hogy jó is legyen, a határidőig

Megoldás: Kezdj hozzá most! Korábban már nem tudsz hozzákezdeni, ezen már kár bánkódni, viszont minél tovább halogatod, annál kevesebb időd lesz tényleg a végére jutni.

4. Félsz, hogy nem lesznek elégedettek a munkáddal, nem fogsz jól teljesíteni

Megoldás: Nem lehet mindenkinek megfelelni: ezt minél hamarabb elsajátítod, annál könnyebb dolgod lesz. Tedd meg azt, amivel te már elégedett vagy, amiről úgy érzed, a saját elvárásaidnak megfeleltél.

5. Félsz, hogy te nem leszel elégedett a munkáddal

Megoldás: Igen, a saját elvárásaidnak sem mindig olyan könnyű megfelelni. Van, amikor úgy érzed, jobban is készülhettél volna, többet beleadhattál volna, meg tudtad volna jobban is csinálni. És akkor halogatod, mert tudod, hogy nem fogsz elmenni a könyvtárba a plusz szakirodalomért, nem fogod elolvasni azt a részt a könyvben, amit még kell, és dühös vagy magadra. De lásd be, hogy ez egy értelmetlen gondolatmenet. Csinálj meg annyit, amennyit úgy érzed, hogy meg tudsz és akarsz csinálni. Aztán ki tudja, lehet, hogy amikor a végére érsz, annyira belelendülsz, hogy még hozzáolvasol. A lényeg, hogy ne ostorozd magad, az nem visz előre.

6. Félsz, hogy túl sok a feladat, és semmi kedved belevágni

Itt is segíthet, amiről már korábban beszéltünk: bontsd részfeladatokra, és egyszerre csak egy-egy résszel foglalkozz. Átláthatóbb lesz, jobban látod a végét, sokkal könnyebb vele foglalkozni.

A félelem ezekben az esetekben nem szó szerinti félelem, ezzel lehet talán a legáltalánosabban kifejezni. Amikor tartunk valamitől, azt igyekszünk elkerülni, ennek megnyilvánulása a halogatás. Ezt a legtöbb esetben nem fogalmazzuk meg ilyen pontosan, ezért sodródunk bele a halogatásba. Ha megtesszük mégis, akkor be tudjuk majd azonosítani, mi tart vissza minket, és máris előre tudunk lépni.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel