Nem megy a tanulás? Így tedd meg az első lépést

Szerző: Diákszemmel

Amikor nem bírod rávenni magad a tanulásra, nem is gondolnád, hogy sokszor mennyire egyszerű az első lépés, ami aztán meghozhatja a lendületet.

Talán te is tapasztaltad már magadon, hogy a leginkább akkor halogatsz, amikor még el sem kezdted a feladatot. Amikor már hozzákezdtél, akkor már viszonylag kevésszer kapod magad azon, hogy tíz perccel később már mást csinálsz (jó, persze ez is előfordul).

Ez pedig azt jelenti, hogy a tanulásban tulajdonképpen az a legnehezebb, hogy meggyőzzük magunkat, hogy hozzákezdjünk. Ennek az az oka, hogy tudjuk, milyen sok a tanulnivaló, mennyire nincs hozzá kedvünk, és egyáltalán, a falat bámulni is érdekesebb. Trükközhetünk ezzel úgy, hogy úgy kezdünk hozzá, hogy tulajdonképpen nem kezdünk hozzá.

Készüljünk elő. Gondoljunk arra, hogy csak megteremtjük a közeget ahhoz, hogy majd elkezdjük. Elővesszük a könyveket, amikből majd tanulni kell, és megkeressük, legutóbb hol hagytuk abba. Írunk néhány vázlatpontot a beadandóhoz, ami alapján majd elkezdjük megírni.

Könnyen észrevehetjük, hogy ez a kis előkészület egész beránt, felébreszti a gondolatainkat, és már tényleg elkezdjük csinálni a feladatot. A vázlatpontokról eszünkbe jutnak a gondolatok, és elkezdjük leírni őket. A kinyitott könyvnél ahogy beleolvasunk, hol is tartottunk, ha már a kezünkben van, könnyű lesz tovább olvasni.

Hogyan verjük át magunkat úgy, hogy tudjuk, éppen átverni készülünk magunkat? Igazából működik. A halogatás a legtöbb esetben abból fakad, amilyen terhet rakunk magunkra a feladattal: ha egyszer tényleg hozzákezdek, akkor több órán keresztül csinálnom kell majd, és ahhoz semmi kedvem. Álljunk hozzá úgy, hogy tényleg nem muszáj elkezdenünk az előkészületek után, ott is hagyhatjuk.

És ha tényleg nem megy, hagyjuk is ott. (Egyelőre. Előbb-utóbb pedig úgyis hozzá kell majd kezdenünk.) Ha pedig beránt, örüljünk, hogy működött. Arra figyeljünk, hogy időről időre tartsunk pihenőt. A halogatás másik „forrása” a fáradtság, amikor az agyunk tiltakozik, és már nem tud tovább koncentrálni. Ne várjuk meg ezt, pihenjünk időnként, és akkor nem fogunk elkalandozni.

Túl egyszerűnek tűnik, hogy trükknek hívjuk? Próbáld ki, és nézd meg, működik-e.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel