Vetkőzd le a rossz szokásaid: változtass narratívát!

Szerző: Diákszemmel

Rengeteg rossz szokásunk fakad abból, hogy narratívákat gyártunk saját magunkról. “Á, persze, hogy ezzel sem készülök el időben, én mindig lecsúszom a határidőkről”. Szinte megnyugtatjuk magunkat azzal, hogy mi ilyenek vagyunk. Megváltoztatható ez a narratíva?

tanulás

Az ember sémákban gondolkodik, mert sokkal egyszerűbbé tudja tenni ezáltal a mindennapokat. Nem kell minden megnyilvánulást, gesztust végiggondolni, elég alkalmazni egy jól bevált sémát és máris következtetéseket levonni akár a másik ember személyiségéről is. Ez persze rengeteg téves megítéléshez és félreértéshez vezet, de ez egy másik téma.

Amiről ez a cikk szól, az az, hogy saját magunkról is hajlamosak vagyunk bizonyos sémák mentén gondolkodni, és ezek megakadályoznak abban, hogy levetkőzzünk bizonyos rossz szokásokat, javítsunk a teljesítményünkön.

Szinte elfogadjuk tényként, hogy mi szétszórtak vagyunk, ezért természetesnek vesszük, hogy az adott vizsgához megint nem szereztük be a megfelelő jegyzeteket, és elfelejtjük a határidőt is. “Tegnap volt a határidő? Elfelejtettem. Dehát ez olyan jellemző rám, mindig szétszórt vagyok.” Ezzel megnyugszunk, és nem is próbálunk javulni, ezáltal nem is fogunk javulni.

A rossz szokásaink, a hatékonyságot hátráltató tulajdonságaink megváltoztathatók, ha nem fogadjuk el ezt a narratívát, hanem változtatunk rajta. Nem azért felejtetted el a határidőt, mert szétszórt vagy, és ezzel ez így rendben is van. Azért felejtetted el, mert nincs egy jól használható rendszerező stratégiád, ami segítene, hogy mindent időre elkészíts.

A feladat tehát adott, meg kell találnod a számodra működő módszert a rendszerezésre, legyen az naptár, valamilyen applikáció, post-it-ek az íróasztalod fölött.

A matekos feladatok nehezen mennek, és máris elfogadtad, nem vagy egy matekos típus, máris nem zavar, hogy nem érted? Így nem is fogod. Persze, lehet, hogy nem a matek a kedvenc tárgyad, de ha ezen felbuzdulva nem is teszel erőfeszítést, hogy fejlődj, nem fogsz jobb eredményeket elérni.

Ne úgy gondolj magadra, hogy “nem vagyok matekos típus”. Persze, nem érdekel, nem ezzel fogsz foglalkozni, nem is erre szánod a legtöbb időt – olyanok kárára, amivel valóban foglalkozni akarsz majd -, de ne rázd le magadról azzal, hogy ez nem a te területed. Képes vagy megérteni, és elérhetsz jobb eredményeket, ha szeretnél.

A szokásainkra nagy hatással van a saját magunkról alkotott narratíva, ezért amíg nem változtatjuk meg ezt, nem tudunk a szokásainkon sem javítani. Kérdőjelezd meg a narratívát, aminek engedve olyan könnyedén elfogadtál magaddal kapcsolatban mindent, és máris megtetted az első lépést a fejlődéshez!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel