3 előny, amit a diákmunka jelent – az evidensek mellett

Szerző: Diákszemmel

Miért érdemes diákmunkát vállalni? Ott vannak az evidens érvek, mint hogy pénzt keresel, munkatapasztalatod lesz, amit feltüntethetsz az önéletrajzodban. Most összeszedtünk még néhány előnyt, amit a diákmunka ad, a triviális hasznok mellett!

diákmunka előnyei

1. Sokkal magabiztosabb leszel

Amíg nem tapasztalod meg a tanulói és a dolgozói lét közötti különbségeket, addig nem is tudod, mennyire más státusz a kettő. Diákként kizárólag magadért felelsz, neked kell megszerezned a jegyeket, és ez semmi mást nem befolyásol, mint a tanulmányi eredményeidet. Az egyetlen „hivatalos” relációd a tanárral van, aki számonkér. Ezzel szemben egy munkában csapatban dolgozol, így a teljesítményed befolyásolja a többiek lehetőségeit is. A vezetőid pedig nem osztályzatot adnak, hanem arra kíváncsiak, hogyan milyen jó ötleteid vannak, hogyan tudsz önállóan megoldást találni dolgokra, el tudod-e végezni a rád bízott feladatot. Ha ebben az új szerepkörben tapasztalatot szerzel, sokkal magabiztosabbá válsz, ami később előnyt jelent.

2. Fejlődik a kommunikációs készséged

Pont a fenti reláció-különbségből adódóan a kommunikáció is más, amit folytatnod kell. Egy diákmunka során megtanulod, hogyan kell kommunikálni a feletteseiddel, a kollégákkal és, ha olyan munkakörbe kerülsz, az ügyfelekkel. Ilyenkor még nincs akkora tét, hiszen alapvetően diák vagy, a diákmunka a plusz pénzt jelenti. Amikor viszont diploma után állásinterjúra mész, ott már nem mindegy, hogy hogyan tudod prezentálni magad, és jól jön, ha nem úgy mész oda, mint egy iskolai feleletre.

3. Hamarabb kialakul a saját értékrended

Ha diákmunkában dolgozol, megtapasztalod, hol mit várnak el, a saját magad által keresett pénzt osztod be, amihez egészen máshogy állsz, és azt is megismered, neked milyen rutin válik be. Ezek segítségével már diákként jobban kirajzolódhat, hogy neked mi a fontos, mit is szeretnél elérni, ami sokat segít később a munkahely választásnál, bátrabban érvényesíted a saját érdekeid is, és jobban átlátod, milyen célért mit kell bevállalni.

Ha dolgozol diákmunkában, olyan hasznos tapasztalatokra tehetsz tehát szert, amik sokat segítenek abban, hogy sokkal hamarabb meg tudd határozni, mit szeretnél, megismered, ehhez mire van szükséged, és olyan készségeket fejlesztesz ki, amik segítenek ennek elérésben. Ha mindezt a tapasztalatot már diákként megszerzed, akkor a diploma megszerzése után egészen más attitűddel vágsz neki a munkaerőpiacnak. Milyen diákmunka lehetőségek vannak? Nézd meg >>

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel