Izgulsz a vizsgaidőszakban? Így küzdd le legközelebb

Szerző: Diákszemmel

Túl stresszes volt a vizsgaidőszak, és eleged van belőle, hogy izgulós típus vagy? Az önbizalom nem egy olyan tulajdonság, ami vagy van, vagy nincs, hanem fejleszthető. Adunk pár ötletet, hogyan ne izgulj legközelebb, ha számonkérés lesz.

hogyan ne izguljak

Abban nagyon különbözőek vagyunk, hogy ki mennyire izgul vizsgán, van, aki látszólag alig tanult, mégsem izgul, át is megy és örül neki, mások pedig 5-ös tanulók, most is sokat készültek, mégis alig látnak tisztán az idegességtől, mielőtt elkezdődik a vizsga.

Ha te is ebbe az utóbbi csoportba tartozol, akkor nyugtasd meg magad azzal a gondolattal, hogy a vizsgadrukk leküzdése fejleszthető.

Először is az önbizalmadon kell dolgoznod. Ne éld meg túl személyes sikerként vagy kudarcként a vizsgát, tekints rá a tanulásod egy állomásaként, és szerezz magabiztosságot azáltal, hogy meglátod benne a lehetőséget: a hibáidból is tanulhatsz.

Ne a jó jegyekre fókuszálj, hanem arra, hogy mit adott neked a tárgy, mit sikerült megtanulnod a készülés során, ami hasznos. Ha ezt a hozzáállást sikerül elsajátítanod, máris nem egy olyan nagy téttel bíró dolognak látod a vizsgát, mint most, hanem egy teljesítendő feladatnak.

Persze, jól hangzik ez a komplex gondolkodásstruktúra, de hogyan segít ez neked közvetlenül a vizsga előtt?

Mondogass magadnak önmegerősítő állításokat: Sokat tanultam. Képes vagyok átadni ezt a tudást. Hasznos volt számomra, hogy jól felkészültem.

Kutatások bizonyítják, hogy a jó állítások idegnyugtató hatással bírnak, növelik az önbizalmat és a magabiztosságot, úgyhogy, csak próbáld ki.

Legyen egy vizsga előtti rutinod. A rendszer nyugtató hatással van ránk, ahogy minden ismert dolog egyszerűbb, mint az ismeretlenek.

Kelj fel időben, reggelizz meg, ha olyan friss vagy, még egy kis testmozgást is beiktathatsz. Legyen egy listád, hogy mit nem szabad elfelejtened magaddal vinni – ezt írd össze már jó előre -, és pipálgasd ki, hogy minden nálad van. Indulj el időben, hogy ne kelljen azon is izgulnod, hogy elkésel. A rendszer magabiztosságot ad, azt az érzetet kelti, hogy pontosan tudod, mit csinálsz.

A vizsga megírása közben tarts szüneteket. Ahelyett, hogy transzba kerülve darálnád a kérdéseket és válaszokat, időnként állj meg, nézegesd a válaszaid, hagyd a gondolataid szabadon szárnyalni, és engedd magad megnyugodni: haladok. A nyugalom kreatív energiákat szabadít fel, amitől még több ötleted lesz, még több minden eszedbe jut.

Arra koncentrálj, amit tudsz. Biztos lesznek olyan kérdések, amikre nem tudod a választ, ne arra fixálj rá, hogy ide mit fogsz írni, hanem igyekezz a legtöbbet beleadni azokba, amikre biztos válaszaid vannak. Ez a tanár számára is meggyőzőbb lesz, ha látja, hogy amit tudsz, azt jól tudod.

A vizsgadrukk az izgulós típusok számára soha nem teljesen leküzdhető, és lesznek olyan tétre menő számonkérések, mint például az államvizsga, ahol megkerülhetetlen. De ha sokat fejlesztesz magadon addig, mire oda eljutsz, akkor már jobban fogod tudni kezelni azt a helyzetet is, és ez is egy előrelépés.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel