“Jövőre jobban tanulok”

Szerző: Diákszemmel

Te is megfogadtad, már sokszor, aztán nem megy a tanulás? Adunk néhány tippet, amivel fegyelmezettebb lehetsz tanulás idején, ha szeretnél.

nem megy a tanulás

A vizsgaidőszak vagy a félév hajrájában sokszor hozunk olyan elhatározásokat, hogy jövőre többet fogunk tanulni, vagy azért, mert látjuk, hogy teljesen elúszott ez a félév, vagy azért, mert tudjuk, ha kicsit többet teszünk félév közben, most nem lenne ennyire durva a vizsgaidőszak. Aztán jön a következő félév, és megint halogatjuk, ameddig tudjuk.

Az ilyen típusú önfegyelem elsajátításához bevethetünk néhány taktikát, amivel arra eddzük magunkat, hogy a tanuláshoz is meglegyen a kellő lendületünk.

1. Csinálj minden nap egy olyan dolgot, amit nem szeretsz

Takarítsd ki azt a sarkot, amiben már olyan régóta kupi van, fürödj hideg vízzel a meleg helyett: tesztelgesd és bizonyítsd be magadnak, hogy rá tudod venni magad olyan dolgokra is, amikhez nincs különösebben kedved.

Hosszú távon ezekből áll az össze az az akaraterő, amivel már nem küzd mindened az ellen, hogy ha feladat van, akkor azt meg kell csinálni.

2. Alakíts ki rutinokat

A napi dolgok kapcsán is alakíts ki rutinokat, legyen minden nap az az első, hogy megcsinálod az ágyad, vagy döntsd el, hogy minden nap 15 percet sportolsz, és tartsd is be. Nyáron, amikor sok szabadidőd van, könnyebb ezekre ráhangolódni, hiszen még így is bőven van lehetőséged ellógni az egész napot, ha ahhoz van kedved.

Eleinte a reggeli a rutin az ággyal és a 15 perc mozgással teher lesz, ami miatt az ágyból sem akarsz kikelni, aztán már hozzászoksz, hogy csak ezen kell túl lenni, és utána jönnek a kellemes dolgok, végül pedig természetessé válik. Ha a sporttal meg tudod csinálni, akkor a tanulással is meg tudod.

3. Mindig tudd pontosan, hogy épp mit akarsz megcsinálni

A legnehezebb azokhoz a feladatokhoz hozzákezdeni, amikről még azt sem tudjuk, hogy micsoda. Készülni kell X tárgyra – ez teljesen megfoghatatlan. Mit kell elolvasni? Mennyi lesz? Mit fognak kérni a vizsgán? Minél hamarabb tudd meg minél pontosabban, hogy miből állnak azok a feladatok, amiket meg kell csinálnod, és ez máris kapaszkodót ad, ami alapján el tudsz indulni.

4. Emlékeztesd magad, hogy nincs egy tökéletes pillanat a tanulás elkezdésére

“Most úgyis félbe kellene hagynom, nem kezdek hozzá”, “most olyan fáradt vagyok, úgysem menne olyan jól” – ismerősen hangzik? Biztos te is mondtál már ilyen kifogásokat magadnak. Az igazság az, hogy soha nem lesz egy olyan pillanat, amikor kellően kipihent vagy, épp nem érdekel semmi más, és nem is tudsz más elképzelni, mint hogy leülj tanulni és jól belemélyedj.

Ha ezt elfogadod, akkor máris látni fogod, hogy kis lépésekben haladni, a rövid erre szánható időket kihasználni sokkal eredményesebb tanuláshoz vezet, mert mire eljutsz odáig, amikor már nem lehet tovább halogatni a vizsgára készülést, rengeteg minden lesz, amit már megcsináltál.

5. Találd meg a legnehezebb első lépést

A legnehezebb első lépés mindig leülni tanulni, hozzákezdeni. Igazából innentől a legtöbb embernek már sokkal könnyebben megy. Találd meg, neked mi jelenti a hozzákezdést, és keress egy módot, amivel ez könnyebbé tehető. Már az asztalodhoz sem ülsz le? Legyen egy rituáléd, amivel rendet teszel az asztalon és környékén, aminek a végén leülsz és hozzákezdesz. Ha odaülsz, mindenféle aprósággal szöszölsz a tanulás helyett? Iktasd ki azzal, hogy leülsz, és pontosan felírod magadnak, hogy mit fogsz megcsinálni: elolvasok 20 oldalt a könyvből. Jó esetben ezzel, hogy megfogalmazod, berántod magad abba, hogy el is kezdd. Ha megtalálod a módját, hogy megtedd az első lépést és valóban hozzákezdj, máris sokkal előrébb vagy.

Rutinokkal és tudatos módszerekkel te is ki tudsz magadnak alakítani egy rendszert, ami könnyebbé teszi a tanulást, segít koncentrálni, és ha ezt egyszer felépíted, akkor nem kell minden egyes alkalommal megküzdened magaddal, amikor tanulnod kell.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel