Nem szeretsz tanulni? 5 tipp, hogy a következő tanévben jobban menjen

Szerző: Diákszemmel

Lássuk be, senki nem hibáztatható, ha nem a tanulás az első számú hobbija: sokszor unalmas, vagy éppen nem is látod az értelmét annak, hogy megtanuld, amit feladtak. Mit tehetsz, hogy könnyebb legyen?

1. Fogadd el, hogy a tanulás frusztráló lehet

Ne gondolkodj azon, hogy lehet megkerülni, vagy miért kell ennyi időt töltened azzal, ami nem annyira érdekel. Fogadd el, hogy ez a napi tevékenységed, és próbáld úgy beosztani az időd, hogy mindig jusson a kellemes tevékenységekre is.

2. Használj több különböző eszközt

Feldobhatja a tanulást, ha több különböző formát variálsz. Olvasol, YouTube videókat nézel, cikkeket keresel a témáról a neten, amik akár még fel is keltik az érdeklődésed. Kikérdezed magad. Ha egy kicsit változatosabbá teszed, talán jobban bírod, és még meg is jegyzed a dolgokat.

3. Kapcsold a való élethez

Gondolkodj azon, hogy amit tanulsz, hogyan kapcsolható valós dolgokhoz, amikkel foglalkozol, milyen módon tudod bármikor hasznosítani ezt a tudást. A tanulástól a kedved az tudja elvenni a legjobban, amikor tényleg semmi értelmét nem látod, hogy az adott dolgot megtanuld. Ezen segíthetsz, ha megpróbálsz gyakorlati hasznot találni benne.

4. Találd meg, hogyan tudod motiválni magad

Mindenkinek van egy rendszer, amiben könnyebben teljesít, szánj rá időt, hogy megtaláld, nálad mi válik be. Motivációt ad-e, ha bizonyos anyagrészek után „megjutalmazod” magad, vagy éppen az működik, ha nagyon részletes időbeosztást csinálsz, és aszerint haladsz, ha látod, mikor fejezed be, az lelkesítőleg hat.

5. Ne a jegyekre koncentrálj

Legfőképpen pedig ne nyomaszd magad azzal, hogy mindenáron jó jegyet is akarj szerezni. Más lesz a tanuláshoz való hozzáállásod, ha másként tekintesz rá: azt látod benne, hogy hasznos ismereteket tudsz meg, amit jól felhasználva majd a munkádban is hasznosíthatsz, ahelyett, hogy egy folyamatos viaskodásként éled meg az elvárások és a tanáraid osztályzási stílusával.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel