10 gyakorlati tipp, ami talán nem jutott eszedbe

Szerző: Diákszemmel

A mindennapok során praktikus rutinokat alakítunk ki, legyen szó tanulásról, vagy egyszerű hétköznapi dolgokról, amik sokszor nagyon hasznosnak bizonyultak. Ilyen tippeket osztottak meg emberek egymással, amit most mi is összegyűjtöttünk, hátha neked is jól jön. Szoktál például így forrásokat keresni a beadandóhoz?

jegyzetel

1. Ha meg kell írni egy beadandót, keress egy könyvet, ami a legközelebb áll a te témádhoz, és egyszerűen böngészd végig a hivatkozott források listáját. A forráskeresés hosszú feladat, és tessék, így máris elvégezte valaki helyetted: te is dolgozhatsz azokból, amit itt találtál, jó eséllyel hosszabb lista lesz, mint amire egyáltalán szükséged van.

2. Hogyan szabadulj meg a ruháktól, amiket igazából már régen nem hordasz? Akassz fel mindent úgy, hogy a fogasok ugyanabba az irányba nézzenek. Amikor mosás után visszateszed a ruhát, most fordítva akaszd fel. Nézd meg egy év múlva, hogy melyik az a fogas, ami az eredeti irányba áll: azt egy éve nem vetted fel, tehát nyugodt szívvel odaajándékozhatod valakinek.

3. Soha ne olyankor menj a boltba bevásárolni, amikor éhes vagy. Teli fogod pakolni a kosarad nasikkal és szükségtelen ételekkel, amit csak a pillanatnyi éhséged kívántat meg veled.

4. Mindig legyen nálad egy fogkefe. Bár erre talán már te is rájöttél, amikor csak egy “laza esti beszélgetésre” indultál el a barátaiddal, amiből hirtelen hajnal lett, és akkor már ott is aludtál náluk. Milyen jól jön utána reggel egy fogkefe!

5. Mindig tervezd úgy az indulást, mintha 10 perccel korábbra akarnál odaérni. Krónikus késők így legalább végre pontosak lehetnek, mások pedig megszabadulhatnak a “nem jön a villamos, el fogok késni” stressztől. És persze kínos szituációkat kerülhetsz el, amikor olyan helyről késnél el, ahonnan igazán nem szabadna.

6. Hogy kerüld el a kínos csendet, ha nem vagy az a nagy small-talk-oló típus? Kérdezz! Az emberek szeretnek magukról beszélni, így ne azon gondolkozz, hogy te mit mondhatnál, hanem hogy mivel kapcsolatban kérdezhetnél a másiktól. Valamelyik válaszához pedig lehet, hogy te is csatlakozni tudsz majd.

7. Mindig írd fel, amit nem akarsz elfelejteni! 10 oldal helyett csak 5-öt kell írni a beadandóban? Azt gondolnád, ilyesmit nem felejtesz el, de hidd el, simán elképzelhető, és mire odaérsz, hogy megírd, megküzdesz a felesleges plusz oldalakkal. De ez igaz minden olyan infóra, amit fejben szeretnél tartani. Azt gondolod, ez érdekes volt, ezt biztos nem fogod elfelejteni, de hallasz még 10 új dolgot, és sajnos elvész a legelső.

8. Nem találsz valamit, pedig már minden fiókot átkutattál? Ha végre megvan, és használtad, és befejezted, tedd vissza az első helyre, ahol kerested. Valószínűleg legközelebb is ott fogod először keresni.

9. Ha valami jelentősebb dolgot szeretnél megcsinálni, mondd el minél több barátodnak, hogy épp ezt csinálod. Ha egyébként halogatnád, most már azért is hozzá fogsz kezdeni, hogy elkerüld, amikor mindenki megkérdezi, hogy “na, milyen lett”, azt kell mondd, hogy “még hozzá sem kezdtem”.

10. Szeretnéd rávenni magad, hogy rendszeresen sportolj? Kezdd ezzel a napot! Egyrészt nem fog nyomasztani, hogy “és még edzeni is kell valamikor”, másrészt minél tovább halogatod, annál nagyobb eséllyel hagyod ki egészen. Szóval, ha sportos rutint szeretnél kialakítani, és nehezen veszed rá magad, csináld meg reggel, és már túl is vagy rajta!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel