3 ok, ami a mesterképzés mellett szól

Szerző: Diákszemmel

Még nem tudod, szeretnél-e mesterképzésre menni, vagy elég neked a BA diploma? Mondunk 3 okot, amiből ha valamelyik igaz rád, mindenképp érdemes a mesterképzést is elvégezned.

mesterképzés ma diploma

Sokan nem tudják eldönteni, érdemes-e mesterképzésre is jelentkezniük, van-e szükségük a diplomára, vagy elég az alapképzés. És a dilemma jogos, mert sokszor tényleg nehéz eldönteni, hogy megéri-e az idő, esetleg pénzráfordítást a papír, vagy a karriered során nem lesz olyan helyzet, amikor előnyösebb lenne, ha rendelkeznél MA diplomával is. Lássunk néhány okot, ami miatt érdemes MA képzésre jelentkezni.

1. Olyan területen szeretnél dolgozni, ahol a jobb helyeken ez elvárás

Érdemes megnézni az álláshirdetéseket azon a területen, ahol dolgozni szeretnél, és feltérképezni, hogy mennyire nagy arányban írják, elvárják, hogy a jelentkező rendelkezzen MA diplomával. Lehet, hogy ismerettség útján szerzel majd meg egy munkát, de akkor is, ha a cégnél általános elvárás, hogy ezt a pozíciót magasabb végzettséggel rendelkezők töltsék be, akkor lehet, hogy emiatt elbuksz egy lehetőséget.

2. Tudományos területen szeretnél tevékenykedni

Ha bármilyen elméleti pálya vonz, élvezed a tanulást, szeretnél a választott területeden valami újat teremteni, foglalkoztat, hogy tudományos szinten végezd, amit tanulsz, akkor evidens, hogy a mesterképzésen is folytatod, és utána ki tudja, mi a következő lépés. Ilyen esetben érdemes rögtön az alapképzés után mesterképzésre jelentkezni, mert minden más további tanulás – doktori, vagy kiegészítő tanfolyamok – már sokkal szabadabban végezhető, a mesterképzés viszont még aktív jelenlétet követel. Így ha elkezdesz a munkában is előrelépni, akkor már nehezebb beiktatni az MA-t a mindennapjaidba.

3. Nagy a verseny a területen, ahol dolgozni szeretnél

Ha alkalmazotti státuszt keresel és kompetitív szektorban tervezel tevékenykedni, akkor érdemes mesterképzést is végezned, hiszen minden olyan plusz végzettség és készség, amit megszerzel, előnyt jelent a többi jelentkezővel szemben. A valódi, gyakorlati tudást nem a papírok határozzák meg, azt úgyis a munka közben szerzed majd meg, de amíg nincs tapasztalatod, addig a legfőbb érved saját magad mellett az, amit megtanultál.

Mielőtt hozzákezdesz, tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Valóban érdekel az, amit tanulok?
  • Azért jelentkezem mesterképzésre, mert konkrét tervem van vele, hogy mit szeretnék kezdeni a végzettséggel?
  • Nem áll most előttem semmi olyan lehetőség, amit kihagyok azzal, hogy MA-ra jelentkezem?

A fenti támpontok segítenek a döntésben, és mindezek mellett természetesen gondold végig a személyes szempontjaid is.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel