5 szokatlan tipp, hogy jobban tudj koncentrálni tanulás közben

Szerző: Diákszemmel

Folyton elkalandozol, amikor leülsz tanulni? Megfogadtad, hogy a következő félévben összeszedettebb leszel? Adunk néhány szokatlan tippet, ami segíti a koncentrációt!

tanulási hatékonyság növelése

1. Vedd fel magad videóra tanulás közben

Furcsán hangzik? Próbáld ki! Indítsd el a felvételt, és kis képernyőn tedd magad elé a laptopod sarkában, amit a kamera lát. Eleinte furcsán érzed magad tőle? Az nem is meglepő, viszont azt is észre fogod venni, hogy kevésbé kezdesz el mást csinálni, mert tudod, hogy „figyelnek”, tudod, hogy ha elkalandozol, akkor ha visszanézed magad a felvételen, azt fogod látni, ahogy a telefonod böngészed ahelyett, hogy tanulnál, és ez kellemetlen érzéssel tölt el, mintha lebuknál. Ha pedig belemerültél a tanulásba, már nem fogod észrevenni, hogy mindezt a kamera rögzíti.

2. Kezdd a tanulást 1 perces ráhangolódással

Amikor tanulnod kell, ne úgy ülj le az asztalhoz, hogy azonnal bele is csapsz, mert akkor még pörög az agyad, azonnal eszedbe jut mindenféle más, máris ezer ötleted van, hogy mit csinálnál inkább. Ülj le, és 1 percig ne csinálj semmit, csak nézz ki a fejedből. Gondolj a tanulnivalóra, a vizsgára, és közben lassulj le. Olyan ez, mint valami ráhangoló meditáció, ha pedig az egy perc letelt, kezdj hozzá.

3. Indíts el visszaszámlálót a tanulási etap végéig

Tervezd meg, mit szeretnél megcsinálni, erre nagyjából mennyi időt szánsz, és mikor elkezded, indíts el egy visszaszámlálót erre az időtartamra. Ilyenkor felébred benned a természetes versenyszellem, és mindenképp teljesíteni akarod a „távot”, így fókuszáltabban tudsz a tanulásra figyelni. Kevésbé kezdesz el mást csinálni, ha látod, hogy pörög közben az óra.

4. Hallgass komolyzenét tanulás közben

A zene elmeműködésünkre hatásáról kutatások is készültek, melyek kimutatták, hogy a komolyzene képes olyan állapotba hozni az agyunkat, ami segíti a koncentrációt és a memória működését is. Sokan szeretnek zenére tanulni, de ez a legtöbb esetben nem pont komolyzenét jelent – a kedvenc dalaidnak azonban figyelemelterelő hatása van, ez inkább megosztott figyelemre késztet, ami még nehezítheti is a tanulást. A komolyzene ezzel szemben más hatást fejt ki.

5. Teremts ideális hőmérsékletet a tanuláshoz

A hőmérsékletnek nagyobb hatása van a hatékonyságra, mint azt elsőre gondolnánk: egy kutatásban olyan kísérletet végeztek, hogy az alanyoknak először 20 fokban kellett tanulniuk, majd megemelték a hőmérsékletet 25 fokra. 25 fokban a gépelési hibák 44%-al csökkentek, az alanyok teljesítménye pedig 150%-al nőtt. Gondoltad volna? Nyilván eközben arra is oda kell figyelni, hogy friss legyen a levegő, hiszen télen egy 25 fokra melegített szoba könnyen válhat inkább altató hatásúvá, mint a produktivitás fokozójává. Az ideális hőmérséklet a kutatók szerint 22-25 fok között van.

Mindenki küzd a tanulás közbeni elkalandozással, hiszen rengeteg figyelemelterelő lehetőség vesz minket körül, és a nehéz vagy nem éppen izgalmas tananyagtól igazán könnyű eltérni. Sokféle módon segíthetünk azonban magunkon, próbáld ki, neked mi működik a legjobban, hiszen te is örülni fogsz neki, ha egy hatékony tanulási etapot tudsz magad mögött!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel