Az ok, amiért érdemes konkrét célokat kitűznöd a tanulásban

Szerző: Diákszemmel

Természetes feladat, hogy suliba járunk, aztán nagyon sokan egyetemre is mennek, és nem is kérdőjelezik meg ennek fontosságát, de nem is tűznek ki ezzel kapcsolatban célokat – amitől az egész egy kötelező rossznak tűnik. Miért fontos, hogy konkrét céljaid legyenek a tanulmányaid kapcsán? Mert akkor már lesz valami, amit el szeretnél érni.

célkitűzés

Ha célokat tűzöl ki magad elé, sokkal inkább úgy fogod érezni, hogy te irányítod az életed, ez pedig önbizalmat ad. Ha már van célod, tudod, mit akarsz elérni és miért, és máris egészen máshogy állsz a feladatokhoz.

Érdemes rövid távú és hosszú távú célokat is megfogalmazni. A rövid távúak az adott félévre szólnak, és olyasmire vonatkoznak, mint hogy megjavítod az átlagod, egy bizonyos tárgyból, ami fontos, jó eredményeket érsz el, vagy fejleszted a nyelvtudásod is.

Ide tartoznak a napi szokások és rutinok kialakítása is, amikor eldöntöd, hogy végre nem fogsz elúszni a feladataiddal, és ehhez egy rendszert alakítasz ki, amit be is tartasz.

A hosszú távú célok azt határozzák meg, hogy miért érdemes a rövid távú célokat megvalósítani. Mert jó eredménnyel szeretnéd befejezni az egyetemet. Mert olyan eredményeket szeretnél felmutatni, amivel már a számodra fontos tanár elé mehetsz, és kérheted a támogatását, amikor el szeretnél helyezkedni. Mert olyan tudásra szeretnél szert tenni, amivel az önéletrajzod kitűnik a hozzád hasonló friss diplomások közül.

Ha vannak céljaid, sokkal könnyebben veszed rá magad a feladatok elvégzésére, mert lesz egy miértjük. Ha csak azért ülsz le tanulni, mert valahogy túl kell jutni ezen a vizsgán is, akkor sokkal jobb fogod utálni csinálni az egészet. De ha látod a teljes képet, ha tudod, hogy ha most itt is odateszed magad, és a tanár, akivel a kapcsolatot akarod építeni, fogja látni, hogy mennyire képben vagy, máris könnyebb hozzákezdeni.

A célok abban is segítenek, hogy tudd értékelni a saját fejlődésed. Ha kitűzöl célokat, és nem sikerül megvalósítani őket, akkor tudod, hogy még nem tartasz ott, ahol szeretnél. Vagy épp arra jössz rá, hogy érdemes átértékelni a céljaid. Ez fontos tudás, hiszen jobb felismerni, ha olyan álmokat kergetsz, amik nem reálisak, és a végén orra esni, mint hamarabb tisztába jönni vele, hogy más a te utad.

Ha nem sikerül elérni a céljaid, az természetesen nem azt jelenti, hogy nem vagy elég jó, vagy ez biztos nem neked való feladat. Arra is utalhat, hogy rosszul próbálkozol, hogy a saját módszereiden kell változtatni. Ha tehát vannak céljaid, akkor sokkal pontosabban látod, hogy hol jársz és merre tartasz, és sokkal jobban kézben tartod a saját karriered felé vezető utat.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel