Ezeket a szokásokat vedd fel, ha jobb jegyeket szeretnél az új tanévben

Szerző: Diákszemmel

Jó hír, hogy nem feltétlen többet kell tanulnod, csak jobban, ahhoz, hogy jobb jegyeket kapj. Milyen stratégiákat alkalmazz, milyen szokásokat vegyél fel? Adunk néhány tippet, amivel nekivághatsz a következő félévnek!

így szerezz jobb jegyeket a suliban

1. Jegyzetelj órán

Az órai jegyzeted hasznos lehet a vizsgaidőszakban vagy a dolgozatra felkészülés során, ha jól tudod elkészíteni. Az első lépés tehát a jó jegyzetelés megtanulása, aminek lényege, hogy úgy tudj jegyzetelni, hogy abból később tudj tanulni.

Ha te is sokszor futottál már bele, hogy a vizsgaidőszak előtt előveszed a jegyzeteid, és nem koherensek, fogalmad sincs róla, mit akartál ott leírni, akkor bizony ezen a téren fejlődnöd kell. Ehhez a legjobb kezdet, ha minél kevesebbet: vázlatpontokat, kulcsszavakat írsz fel.

Lehetőleg még aznap este, otthon foglalkozz a napi jegyzeteiddel. Ilyenkor még emlékszel, mi hangzott el órán, és most van időd értelmesen megfogalmazva kiegészíteni, a logikai kapcsolódásokat jelölni, hogy később is hasznos vázlat lehessen az órai jegyzeted.

Ez két okból fontos: az egyik, hogy vannak információk, amiket a tanár csak órán mond el, nincsenek benne a könyvben, de kérdezik vizsgán. Erre csak úgy tudsz felkészülni, ha van jó jegyzeted, mert emlékezni már nem fogsz rá. A másik pedig, hogy segít kijelölni a súlypontokat is a tankönyvből való tanuláshoz, hiszen a segítségével tudod, a tanár mit tart fontosnak, és azt kell részletsebben megtanulnod a könyvből is.

2. Készíts heti tervet

A tanulást úgy a legkönnyebb halogatni, ha nincs egy konkrét terved arra, hogy mit és mikor akarsz megcsinálni. Már a félév elejétől készíts heti terveket, amikben, tudva, hogy mikor van órád, mikor dolgozol diákmunkában, be tudod tervezni, hogy mikor fogsz tanulni, és ennek minden nap lesz egy része a napirendedben.

Legyen szó a jegyzetek kiegészítéséről vagy beadandók megírásáról, ZH-kra készülésről, legyen egy fix időpontja, hogy mikor fogsz ezekkel foglalkozni. A tervezés során azt is végig fogod gondolni, hogy mivel mennyi időt kell foglalkoznod, így még kevésbé csak lóg a levegőben – majd pedig elmarad – a „tanulás” absztrakt fogalma. Az előre megfogalmazott feladatokhoz pedig mindig könnyebb hozzákezdeni.

3. Tanuld meg, hogyan tudod motiválni magad

Sokfélék vagyunk, és mindenkire más hat jól. Van, aki nem képes elkezdeni egy határidős feladatot csak az utolsó pillanatban, más pedig csak akkor tudja jól megcsinálni, ha tudja, hogy úgy készíti: még nem szorítja a határidő, ha nagyon elakad, még mindig van egy hete, hogy kiegészítéseket keressen.

Van olyan, akinek elkezdeni igazán nehéz, és azt kell megtalálnia: mivel tudja magát rávenni, hogy hozzákezdjen, mert utána könnyen megy. Mások rendszeres szünetet igényelnek, mert a tanulás hosszú és unalmas volta az, ami riasztóan hat. Megint másokra az hat jól, ha kijelölnek egy végpontot, amikor befejezik a tanulást, és könnyebben csinálják, ha tudják, egy adott időpontban mindenképp abbahagyják.

Találd meg, rád mi hat jól, téged mi motivál, ugyanis ha ilyen módon könnyebbé teszed saját magad számára a tanulást, akkor azzal sokkal több pótcselekvéssel töltött időt megspórolsz, mint gondolnád.

4. Tanulj minél többet offline

Amikor elmerülsz a tanulásban, intézd úgy, hogy az a lehető legnagyobb arányban legyen offline. Igyekezz „valódi” könyvekből tanulni, ne bescannelt verziókból, az online forrásokat már előre jegyzeteld ki.

Egyrészt ez pihenteti a szemed, aminek segítségével tovább tudsz majd koncentrálni, másrészt pedig kisebb a kísértés, hogy megnézz valamit a neten, elkalandozz.

Ha kijegyzeteld a könyved, azt is inkább kézzel tedd: egy dolog kézzel leírása segít a megjegyzésben, ha legépeled, ez a hatás elmarad.

5. Nézd át a jegyzeteid, forrásaid, mielőtt bármibe belefogsz

Mielőtt elkezdesz készülni a vizsgára, először mindig az órai jegyzeted nézd át. Egyrészt az egy sokkal rövidebb, komplex összefoglalója a teljes anyagnak, így máris kialakítasz egy kontextust, aminek a segítségével a könyv megtanulása is könnyebben megy majd.

Másrészt könnyen lehet, hogy találsz a jegyzeteid közt olyan információkat, amikből kiderül, a tanár a könyv egyik részével nem ért egyet, vagy külön elmondta, hogy azt nem kell majd megtanulni – te már persze rég elfelejtetted, de ha így rátalálsz, megkímélheted magad a felesleges tanulástól.

A tanár építette fel az óra menetét, és ő fogja a vizsgát is összeállítani. A legjobban a jegyzeteidből szűrheted le, hogy ő mit tart fontosnak, és azokat érdemes neked is a legalaposabban átnézni.

Mindezek nem követelnek tőled extra munkát, inkább csak hasznos rendszert adnak a tanulásnak, ami segít abban, hogy hatékonyabban tanulj, megtaláld a legfontosabb pontokat, és ezáltal jobb jegyeket szerezz.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel