Így legyél sikeres a következő tanévben

Szerző: Diákszemmel

Nagy halogató vagy, vagy csak folyton azt érzed, hogy nem megy a tanulás? Vagy éppenséggel jó vagy, de szeretnél még jobbá válni? Adunk néhány praktikus tanácsot a következő félévhez!

nem megy a tanulás így tanulj hatékonyan

1. Rendszerekre, és ne motivációra hagyatkozz

A rutint, a rendszert bár szabályozásnak éljük meg, amiből inkább kitörni szeretnénk, de valójában az az igazság, hogy ebben működünk a legjobban. Ennek oka abban keresendő, hogy minél egyszerűbb valami, annál jobban megy – és ha kialakítasz a feladataidnak egy rendszert, akkor sokkal könnyebb abban teljesíteni. Úgyhogy, ne várj az ideális pillanatra, a megfelelő hangulatra, hanem alakíts ki rendszert, napirendet – ne irreálisat, ne olyat, amit biztos, nem fogsz betartani -, és tartsd magad ahhoz.

2. Írj le mindent

Elfelejtett házi feladatok, utolsó pillanatban eszedbe jutó határidők, információk, amik elhangzottak órán, és azt hitted, ezt biztos megjegyzed vagy nem lesz fontos.. biztos ismered ezeket. Ennek a legjobb ellenszere, ha felírsz mindent. Persze nem kell a mémmé válni, aki felírja és szövegkiemelővel színezi, hogy „a tanár bejött, és jó napot kívánt”, de észszerű keretek közt minden infót, ami hasznos lehet neked, amit nem kellene elfelejteni, érdemes felírni. Ehhez persze nem árt egy határidőnapló sem.

3. Minden határidőről gondold azt, hogy két nappal korábban van

Készülj úgy, mintha két nappal korábban kellene elkészülnöd a beadandóval, korábban lenne a vizsga. Persze, gondolhatod, hogy nem működik, hiszen nem tudod magad hülyíteni, pontosan tudod, mikor van igazából a határidő. De azért tud magával csalni picit az ember, tervezd el, hogy mit fogsz csinálni a határidő előtti két napon – szórakozást -, amikor már persze szabad leszel, hiszen kész vagy.. Szóval, ha jól csinálod, bele tudod élni magad, hogy tényleg két nappal korábban megcsinálod. Ilyenkor ha kicsit megcsúszol, ha ismered az érzést, hogy „SOKKAL jobb lenne, ha még egy napom lenne rá”, akkor máris semmi vész, mert van rá lehetőséged.

4. Ne foglalkozz azzal, hogy neked mik az erősségeid és a gyengeségeid

Nem fogunk itt átmenni Coelho-i magasságokba, de az tény, hogy az ember erősen tudja gátolni magát valaminek az elérésében, ha elkönyveli, hogy ő abban úgysem jó, neki nem az az erőssége. Nem is tudod rávenni magad, hogy annyi energiát tegyél bele, ha eleve úgy gondolsz rá, hogy nem fog menni. Felejtsd el ezeket, minden feladat egyenlő 🙂 és te pedig mindnek ugyanazzal az elánnal menj neki. Lehet, hogy éppen ez fog úgy felszabadítani, hogy valamiben sokkal több élvezetet találsz, mint előre gondoltad,

5. Pihenj értelmesen

A halogatással nem csak az a baj, hogy nem kezdesz hozzá egy feladathoz, vagy lassan haladsz vele, hanem az is, hogy ilyenkor a pihenőidőd helyett csinálsz igazából pótcselekvéseket. A feladatot végülis ugyanannyi idő alatt fogod megcsinálni, dolgozni ugyanannyit fogsz vele, viszont a pihenőidődből veszel el a halogatással. A kényszeres és unalmas telefongörgetés, a céltalan böngészés mind olyan, amit valóban a szabadidődben nem csinálnál, most csak azért csinálod, mert nincs kedved nekiülni tanulni. Szóval, határozd el magad azzal a tudattal, hogy így sokkal értelmesebben tudsz majd pihenni, olyan dolgokat csinálva, amiket szeretsz.

Reméljük, ezt az 5 tippet tudod majd hasznosítani, és hatékonyabbá teszi a tanulást!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel