Pszichológus javítja ki a TikTok-on lelki tanácsot osztogatókat

Szerző: Diákszemmel

Motivációs üzenetek, nagy pszichológiai magyarázatok, “érdekes tények a pszichológia világából” – TikTok tartalomgyártók bejegyzései jutnak el a platformon emberek tömegeihez, miközben totális hülyeségek és minden tudományos alapot nélkülöznek. Mielőtt a mentális egészséged állapotának felméréséhez a közösségi médiát használnád, olvasd el ennek a pszichológus professzornak a reakcióit néhány népszerű TikTok-posztra.

A mentális egészség egyre központibb kérdés az életünkben, és egyre tudatosabban oda is kell figyelnünk rá. Azt azonban, hogy honnan szerezzük az információinkat és kinek mit hiszünk el, érdemes megválogatni. A TikTok-on is vannak természetesen hasznos információk, de olyanok is “pszichológiai tényeket” osztanak meg, akik nem értenek hozzá, és teljesen félreértettek valamit, amit hallottak vagy olvastak.

Egy professzor, Dr. Inna Kanevsky erre saját TikTok profilt indított, ahol épp ezekre a megnyilvánulásokra reagál, hogy segítsen megszűrni, mit szabad, és mit nem szabad elhinni. A reakciói nagyon sarkosak, de ő legalább ért hozzá. Mint mondja, az internet már tele van a “kutatások bizonyítják” és “pszichológusok mondják” jellegű állításokkal, amelyek aztán nem hivatkoznak sem a kutatásra, sem a pszichológusra, kétségessé téve ezzel, hogy van-e bármilyen tudományos alap az állítás mögött.

Nézd meg őt a TikTokon!

“Ha valakit nem tudsz kiverni a fejedből, az annak az egyértelmű jele, hogy ő sem tud téged kiverni a fejéből”
“Ne tanítsuk az embereket arra, hogy zaklatók legyenek, köszi. Ez nem egy pszichológiai tény, gondoljunk már bele, hogyan tesztelnék ezt?”

“4 rejtett jel, hogy szorongásos mentális panaszokkal küzdesz”
“Mi lenne, ha inkább arról a három jelről beszélnénk, amiért nem kellene pszichológiáról posztolnod a TikTokon?
1. Mások mentális egészségével szórakozol a saját mulattatásodra
2. Nem mutatsz fel semmilyen tudományos bizonyítékot az állításaidra
3. Még le is tiltod az embereket, akik az állításaid forrásai után kérdeznek”

“Ha egy fiú igazán szeret, úgy viselkedik veled, mint egy gyerek. Ha egy lány igazán szeret, anyáskodó lesz.”

“Ez nem pszichológiai tény, ez szimpla szexizmus.”

“A bejegyzéshez, ahol arról beszéltem, hogy a szerotonin 90%-a az emésztőrendszerben termelődik..”
“Itt olyan izgatott lettem, mikor ezt megláttam, azt hittem, arról lesz szó, hogy a felhasználó utánanézett, és rájött, hogy az emésztőrendszerben termelődő szerotonint ott is használjuk fel, ez szabályozza a bélműködést. De végül nem erről lett szó..”

“A trauma, szorongás és érzelmek jelentős részét a csípőnkben (hip) tároljuk”
“Csípőben? Csípőben? Ez nyilván a hippokampusz rövidítése akar lenni, igaz, hiszen nem lehet az amigdaláé”

“Ha állandóan rossz a kedved, és úgy érzed, alacsony az energiaszinted, próbálj meg nem hordani fekete ruhákat!”
“A fekete ruha nem okoz depressziót. És ne hivatkozz arra, hogy a legfrissebb kutatások szerint, mert nincs erről kutatás sem. Sem féltudományos, sem evidencia-alapú.”

“Pszichológusok szerint, ha valaki nevet, és közben rád néz, akkor vonzódik hozzád.”
“A pszichológia nem mond semmi ehhez hasonlót sem. Mégis hogy működne ez?

“Személyiség teszt! Az, ahogy ökölbe szorítva tartod a kezed, elárulja, milyen személyiség vagy!”
“És a Barnum-hatásról hallottál már? Ez az, ami miatt ezek a személyiség-tesztek működnek. Barnum-hatásról akkor beszélünk, amikor egy személy azt érzi, hogy egy leírás pont rá illik (és őt írja le, inkább, mint másokat), miközben olyan tulajdonságokat és információkat sorol fel, amik valójában mindenkire igazak”

“Arról, hogy a fiúknak miért is fontos a lányok testsúlya – merthogy pszichológiai kutatások bizonyítják, hogy a srácoknak ez igenis számít”
“Máskor, ha a nőgyűlöletedre akarsz igazolást találni, kérlek, a pszichológiát hagyd ki ebből. Nincs semmilyen pszichológiai kutatás, ami alátámasztaná ezt a hülyeséget.”

Forrás: BoredPanda

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel