10 készség, amire szükséged lesz egyetem után, hogy munkát találj

Szerző: Diákszemmel

Az egyetem megtanítja az elméleti alapokat, és ha szerencséd van, egy kis gyakorlati tudást is a kezedbe ad. De amint elkezdesz dolgozni azon a területen, rá fogsz jönni, hogy mekkora különbség van a munkában szükséges tudás, és az egyetemen tanultak között. Így készülj fel!

munka keresés diákmunka

1. Üzleti ismeretek

Mitől lesz egy cég sikeres azon a területen, ahol dolgozni szeretnél? Milyen trendek jellemzik az iparágat? Azok számára, akik már ott dolgoznak, ahova te most jelentkezel, ezek alapvető ismeretek, és ezért elvárják tőled is, hogy az alapokkal tisztában legyél. Ezért nem árt szakmai híreket, blogokat olvasnod, hogy képbe kerülj. Nagy előnyt jelenthet, ha az adott területen még egyetem alatt el tudsz helyezkedni diákmunkában, és belelátsz egy cég működésébe.

2. Kommunikáció

Az üzleti kommunikáció egy nagyon sajátos módja a kommunikációnak, és bár amikor már benne leszel, hamar elsajátítod, ha az egyetemista attitűddel érkezel meg, furcsán nézhetnek rád. Egyrészt van benne egyfajta formalitás, még akkor is, ha a kollégával, akivel beszélsz vagy e-mailezel, jóban vagy, másrészt minél hamarabb meg kell tanulnod levetkőzni a tanulói alárendelt attitűdöt: itt egyenlő fél vagy.

3. Csapatmunka

Jól kell tudnod csapatban dolgozni, ami azt jelenti, hogy fel kell tudnod mérni, mi az, amit egy feladatból te csinálsz meg, és azért felelősséget is kell vállalnod. De tudnod kell delegálni is a feladatokat. Az egyetemi csoportos projektmunkák sokszor arról szólnak, hogy van valaki, aki nem csinál semmit, és van a másik, aki mindent a kezébe vesz, és szinte egyedül old meg. Egy munkahelyi feladatban egyik végletbe sem szabad beleesni, meg kell találni a középutat.

4. Tárgyalás és meggyőzés

Az egyik, amit a legnehezebb megtanulni, ha nem jön ösztönösen: az olyan „tárgyalási” metódus, ahol érvényesíteni tudod az érdekeid, és adott esetben olyan meggyőzően tudod előadni a neked szimpatikus megoldást, hogy a másik elfogadja azt. Szemben az egyetemi kérés-hozzáállással, itt úgy kell tudnod kommunikálni, hogy jogos igénynek, semmint szívességnek tűnjön, amit szeretnél.

5. Problémamegoldás

Amikor elkezdesz dolgozni, természetesen először sokszor kérsz segítséget, mert a felmerülő kérdéseidre biztos van egy bevett megoldás, amit te még újoncként nem is ismerhetsz. Ezzel együtt azonban úgy kell tudnod önállóan problémát megoldani, hogy megtaláld az egyensúlyt: ne szaladj minden kérdéseddel egy kollégához, próbálj teljesen új helyzetekre magadtól is megoldást találni.

6. Vezetői készségek

Nyilván nem vezetői pozícióban indítod a karriered, de lesznek olyan kollégák, akiknek feladatot kell adnod. Ehhez tudnod kell, hogyan kérj udvariasan, hogyan határozz meg határidőt, és hogyan fogalmazd meg világosan, mi az, amire szükséged van. Ha erre képes vagy, sokat segít a hatékony munkavégzésben.

7. Szervezés

Az idődet neked kell beosztanod, és tudnod kell priorizálni a feladatokat, amit az előtted álló feladatok alapján önállóan kell elvégezned. Ez folyamatos újraszervezést igényel, hiszen esnek be új kérések, neked pedig úgy kell tudnod szervezni a munkád, hogy az a lehető leghatékonyabb legyen.

8. Kitartás

Ha klasszikus halogató vagy, nem árt utánanézni olyan technikáknak, amivel ezt le tudod vetkőzni, mert a munkahelyen nem szeretik a határidőre, utolsó pillanatban elvégzett feladatokat. Neked pedig könnyebbek a munkanapok, ha felépítesz egy olyan rutint, amiben folyamatosan tudsz teljesíteni.

9. Nyomás alatt végzett munka

Attól függően, hogy milyen területen dolgozol, eltérő mértékű nyomás nehezedik rád munka közben, de lesznek olyan helyzetek, ahol nagyon kell tudni koncentrálni, erre készülj fel.

10. Magabiztosság

A tárgyalási technikákhoz hasonlóan rendelkezned kell egyfajta magabiztossággal, ami szintén szemben áll az egyetemi alaphelyzettel, amikor a tanár osztályozásának van végülis igaza, bármit gondolsz te. A munkádhoz már úgy állj hozzá, hogy figyelmesen végzed, de épp ezért magabiztosan kiállsz amellett, amit csinálsz.

Mindezek egyszerű készségeknek tűnnek, de nem feltétlen azok. A gyakorlatban persze hamar megtanulod majd, de ha meggyőző szeretnél lenni egy interjú vagy próbafeladat során, érdemes utánaolvasnod ezeknek, mit és hogyan érdemes fejlesztened magadban.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel