Így írj önéletrajzot, ami fél perc alatt megragadja a figyelmet

Szerző: Diákszemmel

Amikor elkezdesz állást keresni, rengeteg helyre elküldöd az önéletrajzod, és te is tudod, hogy ez sokszor szélmalomharcnak tűnik. Elolvasták egyáltalán? Ha beleesel abba a szerencsés csoportba, akinek megnyitják az önéletrajzát, akkor is legfeljebb fél perc alatt futják át – ennyi idő alatt kell tehát elérned, hogy felkeltse annyira az érdeklődést, hogy jobban beleolvassanak.

önéletrajz

1. Legyen könnyen olvasható

Ne ess abba a hibába, hogy azt gondolod, az önéletrajzod csak akkor meggyőző, ha hosszú is. Egyrészt pályakezdőként nyilvánvaló, hogy nem tudsz olyan nagyon sok tapasztalatot felvonultatni, másrészt kinek van kedve belemélyedni, hogy kibogarássza a lényeget?

Emeld ki a főbb pontokat, legyen hangsúlyos, ami fontos, és ami érvként melletted szól az adott állás megszerzéséhez. Ezért is kell minden munkajelentkezéshez személyre szabni az önéletrajzod, hogy mindenhol azok vonják magukra a figyelmet, amik az adott munka szempontjából a leginkább relevánsak.

Ne hosszú folyó szöveget írj, hanem főcímeket, vázlatpontokkal és kiemelésekkel, hogy a legfontosabb információk eljussanak ahhoz, aki olvassa.

2. Emeld ki, mit tanultál

Amikor kilistázod a tanulmányaid, említsd meg a megpályázott munka szempontjából releváns tantárgyaid, projekt munkáid. Neked evidens, hogy a szak, amin tanulsz, mit foglal magában, de annak, aki olvassa, nem biztos. Az egyetemi képzések is folyamatosan átalakulnak, és rengeteg szakosodásra van lehetőség, így a fő szakod megemlítése még nem teszi egyértelművé a toborzó számára, hogy milyen tudással is rendelkezel.

Az egyetem és a szak mellett tehát mindig, személyreszabottan, sorold fel azokat a tárgyakat, területeket, amelyekben ismereteket szereztél, és ami hasznos a megpályázott munka szempontjából.

3. PDF formátumban küldd el

A könnyen olvashatóságot és a letisztultságot segíti az is, ha pdf formátumban küldöd el a wordben megszerkesztett önéletrajzod. Egyrészt így nem esik szét a formázás, másrészt nem vonja el a figyelmet az esetleges piros aláhúzás az olyan szavaknál, amit a szövegszerkesztő nem ismer fel.

A három legfontosabb szempont tehát:

  • a lényeg átlátható, jól észrevehető kiemelése
  • személyre szabottság az adott munkára
  • a legfontosabb, téged a munkára alkalmassá tevő ismeretek és tapasztalatok kiemelése

Ha pár kulcsszó alapján alkalmasnak tűnsz, jobban is fognak foglalkozni az önéletrajzoddal.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel