Kapcsolatépítés a csoporttársaid között?

Szerző: Diákszemmel

Az egyetemen a csoporttársaid között vannak barátaid, és vannak a többiek, akikkel semleges viszonyt ápolsz. Nem is tekintesz rájuk különösebben sehogy. Pedig ők azok, akikkel egy területen fogsz dolgozni: akik a legfontosabb kiindulópontjai a szakmai kapcsolati hálódnak! Arra buzdítunk, hogy köss érdekbarátságokat? Nem, csak éppen ahhoz adunk tippeket, hogyan kezdd el finoman a kapcsolatépítést már az egyetemen.

kapcsolatépítés

1. Legyél segítőkész

Ez persze érdek nélkül is fontos alaptulajdonság, de tehetsz is azért, hogy elébe menj. Ha megtalálsz online egy anyagot, ami kell a vizsgához, küldd szét mindenkinek. Ha értesülsz róla, hogy elmarad az óra, tegyél róla, hogy minél hamarabb mindenki megtudja. Ismeretlen csoporttársak fejében is te leszel a jófej valaki, akinek később, amikor már dolgoztok, és szakmai segítséget kérsz, szívesen segítenek.

2. Legyél látható

Szólj hozzá órán, az online fórumokon is hallasd a hangod, és ha valamiben különösen jó vagy, valamelyik terület nagyon érdekel, akkor tegyél róla, hogy erről a többiek is tudjanak. Ha te vagy a visszahúzódó, csendes csoporttárs, akiről csak annyit tudnak, hogy látták az egyetemen, akkor nem feltétlen ajánlanak téged, hiszen nem tudják, milyen is vagy. De ha egyértelművé teszed a személyiséged és a területet, amiben jó vagy, arra emlékezni fognak.

3. Legyél aktív a csoportos munkákban

A csoportos projektmunka remek terep, hogy “szakmai hírnevet” szerezz magadnak a csoporttársaid körében. Most ez még nem tűnik fontosnak, de ha vannak ötleteid, pontosan megcsinálod a dolgokat, lehet rád számítani, akkor ezzel is egy jó kép alakul ki rólad azokban a csoporttársaidban, akikkel nem vagy közelebbi kapcsolatban, és ez alapot ad ahhoz, hogy tudjanak mihez nyúlni, amikor később kérsz valamit.

A fentieket ne úgy értsd, hogy azt javasoljuk, legyél stréber folyton hallasd a hangod. Inkább azt tanácsoljuk, legyél tudatos a későbbi karriered szempontjából afelől megközelítve is, hogy a mostani csoporttársaid a kapcsolati tőkéd alapjaként tekinted.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel