Milyen füzetek kellenek az egyetemre?

Szerző: Diákszemmel

Az egyetemen már máshogy néz ki a táskád, és bizony sokan elakadnak, milyen füzetet érdemes vásárolni az egyetemi jegyzeteknek, egyáltalán, nem jobb-e, ha laptoppal mész a suliba? Adunk néhány tippet, hogy felkészülten menj a papírboltba!

milyen füzetet vegyek egyetemre

Az egyetemen teljesen rád van bízva mibe, vagy mibe nem jegyzetelsz órán. Az biztos, hogy ide már másmilyen táskával jársz majd, és ezért fontos szempont lesz, hogy minél praktikusabban tudj pakolni. Milyen füzeteket érdemes beszerezni?

1. Lefűzős mappa és papírok

Az egyik legjobb kombináció, amit választhatsz, ha veszel egy lefűzős mappát, és abban üres papírokat viszel magaddal. Ilyen esetben persze fontos, hogy minden lapra írd fel, melyik óra jegyzetét írod oda, és érdemes oldalszámozni is a lapokat.

Otthon aztán kiveheted a teleírt oldalakat, tantárgy szerint csoportosítva, nálad pedig mindig csak az lesz, amire még írsz. Érdemes figyelni persze, hogy mindig legyen nálad elég üres papírlap.

Ez a megoldás azért is ideális, mert lesznek olyan óráid, amin alig írsz valamit, míg más előadásokon oldalakat körmölsz tele. Előbbire teljesen felesleges egy füzetet pazarolni.

2. Füzet, amit részekre tagolsz

Ha szereted a szép füzeteket, akkor választhatod azt a megoldást is, hogy veszel egy vastag füzetet, és azt bontod szakaszokra az egyes tárgyaknak megfelelően. Ha valahol végül többet írsz, mint amennyi oldalt hagytál rá, még mindig folytathatod a füzet hátuljában.

Ez a megoldás ideális azoknak, akik tudják, hogy úgyis elveszítenék, összekutyulnák a papíros verziót: ez már össze van fűzve, neked csak arra kell figyelned, hogy mindig nálad legyen.

3. Szakterület szerint csoportosított füzetek

Az előbbi megoldás továbbfejlesztett verziója, ha szakterület szerint több különböző füzetet szerzel be, és egy füzetbe az adott területhez kapcsolódó órákat jegyzeteled. Ez hosszú távon azért lehet hasznos, mert sok olyan tárgyad van, amit kötelező elvégezni, de nem kapcsolódik szorosan a te területedhez, mások pedig a számodra fontos tananyagot mondják el. Ezeket így külön lehet választani, és csak a hasznos füzeteket kell majd megtartanod.

Itt már bonyolítja a helyzetet, hogy több füzeted is van, és észben kell tartanod, melyik nap melyiket kell magaddal vinned.

Azt semmiképp nem javasoljuk, hogy minden tárgynak önálló füzetet szentelj. Nem fogsz annyit írni, hogy teleírd őket, és rengeteg üres lapot pazarolsz el a félév végén, azon kívül sokat kell magadnál hordanod állandóan.

Ami a füzetek felépítését illeti, érdemes olyat választanod, amiből könnyű lesz később tanulni: nyitva marad ott, ahol kinyitva leteszed – nem kellemes, ha vizsgára készülés közben a füzettel is verekedned kell.

Aki jól tud jegyzetelni, és összefüggéseket, gondolattérképeket készít órán, amiket össze-nyilaz, ezzel segítve a tanulást, annak érdemes üres lapot használnia. Akinek ez nem megy annyira, az maradjon a csíkosnál: ne feledd, a vizsgaidőszakban fontos lesz, hogy tudd használni a füzetet, és érthető legyen az is, amit félév elején írtál fel, tehát törekedj a jól átlátható struktúrára.

Papírboltra fel!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel