Szorongós típus vagy?

Szerző: Diákszemmel

Ha az iskolai feladatok, egy bizonyos tárgy, a számonkérés eseménye szorongással tölt el, akkor tudd: nem vagy egyedül. Sokan izgulnak egy-egy felelés vagy éppen írásbeli dolgozat, vizsga előtt, de van néhány tudatos trükk, amit bevethetsz, hogy csökkentsd a félelmeid.

szorongás izgulás vizsgadrukk

1. Határozd meg, hogy mitől félsz pontosan

Az általános vizsgadrukk elűzésének egyik legjobb módja, ha igyekszel meghatározni, mi okozza pontosan, hogy izgulsz. Attól félsz, hogy nem tudod a választ, és rossz jegyet kapsz? Vagy attól, hogy kellemetlen helyzetbe kerülsz egy buta válasz miatt? Gondold végig, mi a félelmeid fő oka, és ha sikerül meghatározni, könnyen lehet, hogy máris nem fog olyan ijesztőnek tűnni.

2. Nézd meg, mi okozza a szorongást

Lehet, hogy nem is te vagy kifejezetten szorongós típus, hanem valamilyen külső tényező okozza az adott vizsgától, feleléstől érzett félelmed. Például úgy érzed, a tanár indokolatlanul szigorú feltételeket szab, vagy valami elültette a fejedben, hogy az adott tárgy neked úgysem az erősséged. Ilyenkor vizsgáld meg, mit tehetsz ezzel a külső tényezővel szemben, van-e valóban ráhatásod: ha egy benned elültetett félelemről van szó, akkor tudatosítsd magadban, hogy nincs alapja.

3. Tanulj játékosan

Ha izgulsz egy adott dolgozat, vizsga miatt, akkor hajlamos vagy egyre görcsösebben állni a tanuláshoz. Még egyszer elolvasod, még pontosabban akarod tudni elmondani, még tovább magolsz, és dühös vagy magadra, amiért nem megy. Ilyenkor változtass a hozzáállásodon, és próbálj egy játékosabb, szórakoztatóbb módot találni a tanulásra. Nézd meg, nem elérhetők-e online kvízek a témában, nincs-e valaki, aki hajlandó leülni, hogy felváltva belekérdezzetek az anyagba egymásnak, és megnézzétek, kinek megy jobban. Tanulj kicsit lazábban, lépj ki a könyv bűvköréből, és úgy fogsz hatékonyan tanulni, hogy közben jobban érzed magad.

4. Bízz magadban

Arra, hogy bízni tudj magadban, még nagyon sokszor szükséged lesz az életben, úgyhogy nem árt most elkezdeni megtanulni. Ahelyett, hogy a szorongás érzését hagyod eluralkodni magadon, koncentrálj arra, hogy mi minden engedi sejtetni, hogy fog ez neked menni. Eddig is minden vizsgát meg tudtál írni? Eddig is valahogy túl lettél a szóbeli számonkéréseken? Hát akkor most is menni fog.

5. Kérj segítséget

Ha a gondolkodásod tudatos megváltoztatásával nem tudsz eredményt elérni, és zavar a szorongás, az, hogy állandóan izgulsz, akkor kérj segítséget! Szakemberek tudnak ebben segíteni, és ha most foglalkozol a kérdéssel, annak hosszú távon lehetnek olyan jótékony hatásai az élethez való hozzáállásodra nézve, ami miatt hálás leszel, hogy foglalkoztál a témával.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel