Tanulási technika komolyabb tananyaghoz

Szerző: Diákszemmel

Az ismétlő kártyákról és hasonló módszerekről már többször írtunk itt is, amelyek kiváló eszközök adatok, definíciók megtanulásához. De mi segíthet, ha egy komolyabb összefüggést kell jól megtanulnod?

nehezebb dolgok megtanulása

Az egyik bevett módszer erre a Feynman technika, ami nem meglepő módon a kitalálójáról, Richard Feynmanról kapta a nevét. A logika elég egyszerű, viszont nagyon jól működik. A komplexebb értelmezések, összefüggések megtanulásának alapja a megértés. Ahhoz, hogy megértsd, és meg is jegyezd, időt kell szánni.

Így haladj:

1. Olvasd el a könyvben az adott témára vonatkozó részt, és nézd át a jegyzeteid is. Tarts egy kis szünetet.

2. Fogj egy papírt vagy a laptopod, és írásban magyarázd el, amit megtanultál. Nem kell körmondatokat írnod, mintha valódi beadandót írnál, de azért teljes szöveg legyen.

Igyekezz minél hétköznapibb kifejezéseket használni: akkor tanultál meg valamit jól, ha el tudod magyarázni olyannak is, aki még nem hallott róla soha. Ne nézz bele a könyvbe egyszer sem.

3. Miután befejezted, vesd össze a könyveddel. Mit hagytál ki? Nézd meg azokat a pontokat, ahol elakadtál írás közben (jó, ha már közben jelölöd ezeket, ahol bizonytalan vagy, vagy ahol tudod, hogy hiányzik valami), és ezt olvasd el újra.

Most, hogy már a saját szavaiddal is megfogalmaztad, más szemmel olvasod újra azokat a részeket, amik elsőre nem rögzültek, és jobban megérted ezeket is.

4. Magyarázd el szóban valakinek, aki nem jár ugyanerre az órára, tehát nem tanulta meg, amit te. Kérd meg, hogy kérdezzen bele mindenbe, amit nem ért: lássuk, tudsz-e válaszolni a kérdéseire.

Ha ezeken végigmész, mire végzel, elmondhatod magadról, hogy elég biztos tudásod van az adott kérdésről. Ezek után jöhetnek az olyan finom részletek, mint a megfelelő szakkifejezések rögzítése – ezekhez már ismét használhatod az ismétlő kártyákat.

A technika lényege, ahogy Feynman mondta, hogy csak azt tudod megjegyezni, amit megértesz, és a megértés mércéje, hogy el tudod-e mondani a saját szavaiddal.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel