3 tipp, hogy felkészülten érkezz órára

Szerző: Diákszemmel

Miért érdemes egyáltalán foglalkozni azzal, hogy felkészülten menj be egy órára? Elsősorban azért, mert ha kihasználod az év közbeni időszak tanulási lehetőségét, akkor sokkal könnyebb lesz a vizsgaidőszak. Ha készülsz egy óra előtt, sokkal több mindent értesz meg, és könnyebb lesz megtanulni, amikor a számonkérésére készülsz. Nem gondolunk olyan nagy dolgokra, adunk 3 egyszerű tippet.

felkészülten

A készülés során, amikor egy kicsit foglalkozol a tananyaggal, aktiválod azokat a kognitív folyamatokat, amik hozzásegítenek, hogy megértsd, megjegyzed, amit hallasz.

Készülni óra előtt? Úgy tűnik, plusz feladat, mikor már így is alig van időd. De hidd el, megtérül, amikor a tanulás sokkal gyorsabban és könnyebben megy majd.

1. Böngészd át a könyvben a fejezetet, amiről szó lesz

Ha gimibe jársz és a tankönyvben haladtok, akkor tudod, mi jön sorra. Ha egyetemista vagy, akkor a sillabusz segíthet, hogy tudd, mi lesz a következő óra témája. Lapozd át előre ezt a részt, és olvass bele. Nem arról van szó, hogy olvasd el az egészet, csak nézd meg a főcímeket, a kiemeléseket, a grafikákat. Ezzel valamennyire kontextusba helyezed, amit hallani fogsz, és ezáltal könnyebben megérted majd a magyarázatot.

2. Nézd át az előző órai jegyzeteid

Az előadás valószínűleg logikailag a megelőző óra folytatása lesz, így ha átnézed a jegyzeteid, felidézed, amiről szó volt, észreveszel olyan összefüggéseket az újonnan elhangzottak és a korábbiak között, amelyek egyébként elkerülnék a figyelmed. Az összefüggések megértése egy aktív folyamat, gondolkodást kíván tőled és bevonódást, ami azt eredményezi, hogy sokkal jobban megjegyzed az adott dolgot, mint amikor csak passzívan hallgatod.

3. Nézz utána a témáknak, amikről szó lesz

Ne csak a könyvet olvasd, böngéssz a következő óra témáiról. A személyről, az eseményről, a témáról: online alapvetően olvasmányosabb és szórakoztatóbb információkat tudsz meg az adott dologgal kapcsolatban, ami megint csak azt segíti elő, hogy kapcsolódni tudj hozzá. Ha tudod, hogy a szerző egyébként milyen botrányos életet élt, és ez felkelti az érdeklődésed, ami elhangzik róla órán, azt máris jobban tudod kötni egy kialakult képhez a fejedben – nem csak absztrakt információk lesznek.

Egy-egy órára érdemes 20-30 percet készülni előre, amikor van lehetőséged. Természetesen nem minden tárgyból fogod megcsinálni, és nem is minden óra előtt tudod majd elvégezni. Mégis, amikor lehetőséged van, akár a suli felé a telefonodon böngészve, használd ki ezt a lehetőséget, hogy könnyebb legyen a tanulás.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel