5 tipp a hatékony otthoni tanulási rutin kialakításához

Szerző: Diákszemmel

Amikor be kell járni a suliba, az keretet ad a feladatszervezésnek, de amikor vizsgaidőszakban teljes egészében te szervezed meg a tanulás időbeosztását, akkor már tervezésre van szükséged, hogy ne ússzon el az egész nap.

tanulási rutin

1. Ne hagyd, hogy a lassan induló reggelek kizökkentsenek

Tervezz úgy, hogy kicsit hosszabb lesz a reggeli kávézás, hagyj magadnak időt felébredni és egy kicsit azzal foglalkozni, amivel szeretnél. Mert úgyis el fogsz csábulni ennek, és ha nem így tervezted, akkor máris azt érezheted, hogy rögtön reggel felborult az egész napirended.

Ha lassan indítod a napot, akkor ráadásul kényelmesebben is érezheted magad, nem azonnal a pihenőre vágysz, hanem tudsz koncentrálni az első tanulási etapra.

2. Olyan rutinokat tervezz, amiket be is tudsz tartani

A fentihez kapcsolódik, hogy olyan időbeosztást és tempót tervezz magadnak, amit reálisan be is tudsz tartani. Mindenki beleesett már abba a hibába, hogy háromszor annyit tervez egy napra, mert úgy gondolja, hogy ez nyilván elvégezhető, de ez még rosszabb eredményeket hoz.

Mert hamar észreveszed, hogy minden bizony nem lesz meg, amit aznapra terveztél. Ez elveszi a kedved, és még nehezebben haladsz, mint egyébként tennéd. Érdemes ezért reálisan tervezni, és csak annyit igyekezni megcsinálni egy nap, ami valóban meg is valósítható. Így máris jó érzéssel tölt el, ha sikerül teljesíteni a napi célt.

3. Ne csak napi, heti tervet is készíts

Fontos, hogy ne csak egy adott napra tervezd be, hogy mit fogsz csinálni, hanem lásd egyben a teljes képet is. Azt is tervezd meg, mit fogsz megcsinálni egész héten. A határidőkhöz és a feladatok nehézségéhez mérten így jobban el tudod készíteni a napi terveket is, mert tudod, hogyan kell haladnod.

4. Tervezz be szüneteket

Akkor tudsz jól teljesíteni, ha mindig tervezel be szüneteket is. Óránként legalább tíz perc pihenőt iktass be, és ha egész nap tanulnod kell, akkor legyen legalább két nagyobb pihenő.

Ilyenkor lehetőleg menj ki a szabadba, mozogj egy kicsit, hogy felfrissülj. Ha hagyod az elméd pihenni, utána sokkal hatékonyabban tudsz újra nekivágni a tanulásnak, mintha szünet nélkül akarnád végigcsinálni.

5. Tervezz úgy, hogy rugalmas legyél

Minden terv csak addig működik, ameddig minden úgy halad, ahogy elképzelted. De nyilván nem fog minden úgy haladni. Lehet, hogy valami nehezebb lesz, mint elképzelted, vagy beesik egy plusz feladat. Készülj úgy, hogy az ilyen változásokhoz alkalmazkodni tudj. Ehhez főleg az kell, hogy ne hagyd, hogy teljesen kizökkentsen, ha változtatni kell a terveken.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel