Hogyan tanulj, ha fáradt vagy?

Szerző: Diákszemmel

A tanulás általában nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaink közé, de amikor fáradtak vagyunk, még nehezebben szánjuk rá magunkat. Hogyan tanulj, hogy elviselhető legyen, amikor fáradt vagy?

tanulás fáradt

1. 30-45 perces tanulási etapokban haladj

Egyébként is hasznos szüneteket tartani tanulás közben, de ha fáradt vagy, mindenképp figyelj arra, hogy kisebb, fókuszált etapokban haladj. Ha már eleve fáradt vagy, még kevesebb ideig tudsz koncentrálni, egy negyedórás szünet azonban felfrissíthet, és elősegítheti, hogy hatékonyan nekilendülj egy újabb etapnak.

2. Azzal foglalkozz, amiről valamit már tudsz, vagy ami könnyebb

Minden tananyagnak vannak nehezebb és könnyebb részei, és vannak azok is, amiket már nagyjából megértettél órán. Ilyenkor, amikor fáradt vagy, azzal foglalkozz, amivel már valamennyire képben vagy, vagy ami könnyebb. Azt, ami nehezebb, vagy ami teljes új, hagyd olyan időszakra, mikor frissebb vagy.

3. Tanulj valamilyen új helyen

Bármennyire nem tűnik feltétlen logikusnak, ha új helyen vágsz bele a tanulásba, amikor fáradt vagy – például beülsz egy kávézóba, vagy kimész a parkba -, a friss impulzus a tanulásodra is jó hatással lehet. Próbálj ilyenkor nem a megszokott környezetben tanulni, az is kicsit felébreszthet.

4. Tanulj másokkal

A másokkal közös tanulás egyrészt mindig lassabb, másrészt megvan az a veszélye, hogy elkalandoztok, de fáradt állapotban mégis jó lehet így belevágni. A közös gondolkodással stimuláljátok egymást, a másik talán jobban pörög, téged is felráz, és másokkal együtt tanulni sokkal kevésbé monoton, mint egyedül, ami fáradt állapotban egyenes út a bealváshoz.

5. Ne helyezkedj el túl kényelmesen

A helyszínről már volt szó, de még ha nem is akarsz máshova menni, hanem otthon tanulsz, arra mindenképp figyelj, hogy ne helyezd magad túl kényelmes testhelyzetbe. Ha szépen befekszel az ágyba a könyvvel, garantált, hogy tíz perc múlva leragad a szemed. Ülj rendes székbe, ne vedd még fel a pizsid, ezzel elkerülheted, hogy elnyomjon az álom.

Ha pedig végképp nem megy, akkor ne energiaitallal és kávéval próbáld stimulálni magad, mert hosszabb távon az csak még fáradtabbá tesz, inkább menj el aludni, és másnap, több energiával vágj bele.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel