5 előny, amit a magasabb iskolai végzettség jelent

Szerző: Diákszemmel

Ha már egyetemre jársz, de úgy érzed, nem fejezed be, mert kaptál egy jó munkalehetőséget, és „minek a papír”, ha MA-n gondolkozol, vagy ha egyáltalán abban nem vagy biztos, gimi után tovább akarsz-e tanulni, felsorolunk 5 előnyt, amit a minél magasabb iskolai végzettség jelenthet.

végzettség

1. Több pénz

Ha klasszikus multi hierarchiában gondolkozol, és itt szeretnéd építeni a karriered, akkor fontos tudnod, hogy a minél magasabb fokú végzettség nagyobb pénzzel is jár. Ilyen közegben van jelentősége a papírnak, mert a végzettséged szintje fogja meghatározni a fizetési osztályt, amibe kerülsz. És bár lépegethetsz feljebb a ranglétrán, ami jár fizetésemeléssel, a diplomád szintje meg fogja ezt határozni.

Ha vállalkozóként képzeled el a jövődet, akkor ennek nincs jelentősége, mert akkor soha senki nem fogja megkérdezni, hogy neked milyen papírjaid vannak. A hitelességed, az ügyfeleid ajánlásai jelentenek majd fontos szempontot, és ez határozza meg az árat is, amit a munkádért szabhatsz.

2. Jobb lehetőségek állásra jelentkezésnél

Amikor egy cégben meghirdetnek egy pozíciót, nem sok mindennel tudják előzetesen szűrni a jelentkezőket, ezért sokszor a végzettség szinte az egyik első rosta. Mivel nagyon sok önéletrajzot küldenek be egy-egy hirdetésre, a HR-esek első körben azokat szórják ki, akik alacsonyabb végzettséggel rendelkeznek.

3. Munkahelyi elégedettség

Minél magasabb végzettséged van, annál több karrier opció áll előtted. Ez pedig azt is jelenti, hogy nagyobb eséllyel jutsz el ahhoz a munkához, amiben igazán jól érzed magad. Minél több elméleti tudással rendelkezel, annál több vezetői, szellemi munkát kívánó pozíció nyílik meg előtted, amit sokkal izgalmasabbnak találhatsz.

4. Ezt a befektetést most tudod megtenni

Amellett, hogy ne hagyd félbe a sulit, ne halaszd későbbre a mesterképzés elvégzését, az szól, hogy a legkönnyebben most tudod még beilleszteni az életedbe, később csak nehezebb lesz. Mert minél több idődet elveszi a munka, minél jobban eltávolodsz a sulitól, annál nehezebben veszed rá magad, hogy folytasd, befejezd. Nem tudhatod, mikor lesz előtted egy olyan lehetőség, amit amiatt buksz el, hogy nincs meg az a bizonyos papír – ne várd ki ezt a pillanatot, inkább szánd rá magad most.

5. Személyes fejlődés

Amíg suliba jársz, addig a tanulás elsősorban unalmas könyvek fölött eltöltött időt, vizsgaidőszakot jelent, de közben meg, ha a nagy egészet nézed, azt is jelenti, hogy minél többet tanulsz, annál több irány, nézőpont nyílik meg előtted, annál több oldalról ismered meg a szakmád. Klisé, de igaz, hogy minél szélesebb műveltségre teszel szert és minél nyitottabb vagy a téged körülvevő dolgokra, annál jobb lehetsz bármiben, amit csinálsz.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel